Region Norrbotten

30 talet ungdomar fick besöka vården för matförgiftning

Dela

Vid midnatt, hade ca 35 barn tagits emot varav ca 30 omhändertagits på Sunderby sjukhus. Sjuka barn hade också hänvisats till sjukhuset i Piteå. Både barnmedicin, infektionsavdelningen, och intensivvården har engagerats i omhändertagandet på Sunderby sjukhus.

- Flera av barnen var ordentligt medtagna men de allra flesta mår nu bättre och är på väg att lämna sjukhuset, säger tjänsteman i beredskap, Per Wågström.

– Det var tidvis ett mycket högt tryck på akutmottagningen på Sunderby sjukhus, men arbetet flöt på mycket bra, framförallt tack vare goda insatser av medarbetare på akutmottagningen och barnmedicin och tack vare ett bra samarbete på hela Sunderby sjukhus, men även ett samarbete med Piteå sjukhus, säger verksamhetschef Mattias Josefsson.  

De nya lokalerna på akuten i Sunderbyn underlättade arbetet och flödet under kvällen och stor eloge till personalen på akuten och barnmedicin för deras insats.

Fakta om matförgiftning

Det här är alltid bra att göra:

  • Sätt in kylvaror, till exempel färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt
  • Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och fågelkött.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.

Kontaktperson

Namn: Per Vågström
Titel: Tjänsteman i beredskap
Växel: 0920-28 40 00

Namn: Mattias Josefsson
Titel: Verksamhetschef akutsjukvården
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum