Västtrafik

300 göteborgare dör av luftföroreningar

Dela

Omkring 300 människor i Göteborg dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar. – För att komma tillrätta med problemet måste samhället ställa om till ett hållbart transportsystem, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

I ett nytt initiativ vill Västtrafik synliggöra problemet med den dåliga luften.  Bild: Västtrafik (Bilden är ett montage)
I ett nytt initiativ vill Västtrafik synliggöra problemet med den dåliga luften. Bild: Västtrafik (Bilden är ett montage)

Den utsläppskälla som påverkar luften i gatunivå allra mest är vägtrafiken. Förutom förtida dödsfall leder utsläppen bland annat till effekter på hjärta och blodkärl, hjärtinfarkt och stroke.

Enligt Miljömedicinskt centrums rapport Miljö och hälsa i Västra Götalandsregionen och Halland 2018 orsakar luftföroreningar cirka 300 förtida dödsfall i Göteborg varje år. 

Orsakar hälsoproblem hela livet
Barn är bland de mest utsatta för luftföroreningar då de vistas mycket utomhus. Deras lungor och immunförsvar har inte heller utvecklats färdigt vilket gör dem särskilt sårbara. Dessutom har barn en högre aktivitetsnivå än vuxna och andas då in en förhållandevis stor mängd luft.

En mindre känd aspekt av luftföroreningarna är att de också har en negativ effekt på barns hjärnor.

– På sistone har det kommit en hel del studier som visar att barns hjärnor påverkas av luftföroreningarna. Och att tillväxten i hjärnan blir sämre. Så luftföroreningar orsakar hälsoproblem hela livet, utvecklar Anna Oudin, docent i epidemiologi och forskare, Lunds och Umeå universitet.

Se också: Mini-dokumentär om luftföroreningar i Göteborg

I riksdagens mål för städers luftkvalitet anges att gränsvärdet för de farligaste partiklarna får överskridas max tre gånger per år. I Göteborg överskreds gränsvärdet 13 gånger 2018*.

– Ett effektivt sätt att minska utsläppen här och nu är att minska antalet fordon i trafiken. Ju fler människor som reser tillsammans, cyklar eller går desto färre fordon på vägarna. Våra fordon är inte heller helt rena idag, men vi håller på att ställa om. I år kommer 60 nya elbussar rulla i trafik och målet är att ha elektrifierat all stads- och tätortstrafik i Västra Götalandsregionen senast 2030, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Erbjuder gratis kollektivtrafikresor
Nu startar Västtrafik ett initiativ för att synliggöra luftföroreningarna i Göteborg. För att få fler att upptäcka fördelarna med att åka kollektivt erbjuds bilister gratis resor med kollektivtrafiken under två veckor. Ansökningen är öppen till och med den 5 maj.

 Gränsvärdet för luftföroreningar bestäms av den så kallade miljökvalitetsnormen (MKN). Utöver MKN har Sveriges riksdag också instiftat specifika nationella mål kallat Frisk luft som ska uppnås 2020.

För mer information:
Västtrafiks presstjänst, tel. 0771-41 43 99, press@vasttrafik.se
Anna Oudin, docent i epidemiologi och forskare, Lunds och Umeå universitet, tel. 090 785 08 73, anna.oudin@umu.se

Bilder

I ett nytt initiativ vill Västtrafik synliggöra problemet med den dåliga luften.  Bild: Västtrafik (Bilden är ett montage)
I ett nytt initiativ vill Västtrafik synliggöra problemet med den dåliga luften. Bild: Västtrafik (Bilden är ett montage)
Ladda ned bild
Elbuss i Göteborg. Foto: Eddie Löthman
Elbuss i Göteborg. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild
Hanna Björk, hållbarhetschef, Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson
Hanna Björk, hållbarhetschef, Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 430 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum