Solna stad

300 sommarjobb till Solnas unga – samma antal som 2019

Dela

I år erbjuds cirka 300 sommarjobb till ungdomar i Solna. Det är lika många jobb som tidigare somrar, men samtidigt som flera jobb utgått på grund av den pågående coronapandemin har flera nya jobb istället tillkommit. Hälften av sommarjobben är inom stadens verksamheter och hälften ett resultat av god samverkan med det lokala näringslivet.

Varje år erbjuds ungdomar i Solna sommarjobb. Med anledning av den pågående coronapandemin har tyvärr många av de ordinarie sommarjobben utgått. Istället har nya kreativa sommarjobb skapats av staden, som till exempel kulturmiljövärdar, utomhusmusikanter, badvärdar och kontrollanter av stadsmiljön. Samtidigt har drygt hälften av de trehundra sommarjobben kunnat erbjudas på företag runt om i Solna, tack vare ett intensivt arbete tillsammans med det lokala näringslivet.

– Sommarjobben ger en viktig möjlighet till Solnas ungdomar till en första kontakt med arbetslivet. När förutsättningarna förändrades ställde vi snabbt om och såg nya möjligheter till sommarjobb inom stadens egna verksamheter. Tack vare god samverkan med det lokala näringslivet har hälften av platserna kunnat erbjudas på företag runtom i staden, säger Lars Rådén ordförande i kompetensnämnden, Solna stad.

Kulturmiljövärdar och fokus på stadsmiljö

Alla sommarjobb som vanligtvis erbjuds inom vård- och omsorg samt inom förskola och fritidshem utgår i år med anledning av den pågående coronapandemin. Istället har staden kunnat erbjuda andra typer av sommarjobb, med fokus på uppdrag utomhus i stads- och kulturmiljöer.

– Nytt för i år är bland annat våra kulturmiljövärdar som kommer att arbeta ute i stadens många kulturmiljöer. Ungdomarna kan ge besökare information och vägledning om platsen. De kan också uppmuntra till att hålla rent, tipsa om publika aktiviteter och samtidigt lyfta platsens kulturhistoria – och hänvisa till digitala guider och kartor, säger Peter Edholm ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Solna stad.

Trygghet och miljö

Andra nya sommarjobb i staden är de som fokuserar på trygghet och miljö. Ungdomarna kommer att genomföra inventeringar av parkbänkar, gummiytor (mikroplast) på privata lekparker och lekytor. Även inventering och fotografering av offentlig konst kommer att genomföras.

300 sommarjobb till Solnas unga

Av de över 300 sommarjobben som erbjuds i år är drygt hälften inom Solna stads verksamheter och hälften inom det lokala näringslivet – ett antal och fördelning som motsvarar tidigare somrar. Antalet är preliminärt och kan komma att förändras under sommaren beroende på läget samt nya sommarjobb som kan tillkomma. En uppdaterad redovisning av årets sommarjobb presenteras till hösten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum