Svenska Judoförbundet

32-årige Joakim Dvärby närmar sig Tokyo-OS

Dela

32-årige Joakim Dvärby fortsätter sin jakt på en OS-biljett i -100 kg, och har sällan sett hetare ut än i dagens bronsmedaljmatch, även om han till slut fick nöja sig med femteplatsen.

Joakim Dvärby i blått. Foto Gabriela Sabau.
Joakim Dvärby i blått. Foto Gabriela Sabau.

Till OS i Rio blev det ”bara” nära i kvalet. Nu är Dvärby allt närmare en OS-plats i Tokyo. Inför helgens Grand Slam i Tbilisi hade Dvärby en osäker kvotplats. Vi får se när kvalet har summerats efter helgens tävlande, men visst var det här ett viktigt och stort steg i kvalet.

Efter två inledande starka segrar, en efter diskvalificering och en efter ippon (full poäng) på fasthållning efter ett mycket bra kast. Blev den nya stortalangen Turboyev från Uzbekistan för svår i kvartsfinal.

I återkvalet blixtrade Dvärby till mot letten Grigori Minaskin som bjöds på en flygtur med ett handkast som gav ippon.

I bronsmedaljmatchen stod förre dubble Europamästaren och vinnaren av Grand Slam i januari, Toma Nikiforov, Belgien, för motståndet. Redan i första minuten kontrade Nikiforov och fick en waza-ari (poäng). Därefter blev det en spektakulär jakt av Dvärby som kom med kastförsök efter kastförsök där Nikiforov for genom luften men alltid lyckades landa på magen och därmed undvika poäng. När slutsignalen ljöd var det en totalt slutkörd Nikiforov som jublade, medan Dvärby fick nöja sig med femteplatsen (det finns inga fjärdeplatser i judo, endast två tredje- respektive femteplatser).


I påskhelgen fortsätter OS-kvalet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Joakim Dvärby i blått. Foto Gabriela Sabau.
Joakim Dvärby i blått. Foto Gabriela Sabau.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Robin Pacek utslagen ur OS i jämn match mot världsettan27.7.2021 07:17:46 CEST | Pressmeddelande

Efter två vinster i de inledande matcherna på OS ställdes Robin Pacek i åttondelsfinalen mot världsettan och regerande världsmästaren Matthias Casse från Belgien. Det blev en jämn match där både Pacek och Casse tog poäng i ordinarie tid och matchen fick avgöras i golden score. Även där var det mycket jämt men till slut lyckades Casse få in ett kast på en trött Robin Pacek. En bra insats av Robin Pacek, men som tyvärr inte räckte hela vägen och Pacek är utslagen ur OS.

Stopp på VM och missad OS-plats för Joakim Dvärby11.6.2021 18:46:10 CEST | Pressmeddelande

Det blev ett bittert slut med en tappad OS-plats på en VM-dag som inleddes så lovande för Joakim Dvärby i -100 kg. Dvärby har legat på OS-kvalgränsen under en längre period; ofta ovanför, ibland under. Idag tog det stopp i tredje omgången, steget före kvartsfinal. En snabb uträckning visade dock att de poängen Dvärby därigenom erövrade tog honom upp på OS-plats. I takt med att de värsta konkurrenterna åkte ut eller redan hade åkt ut såg det så bra ut, men…

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum