Försäkringskassan

Försäkringskassan fokuserar på rättssäkerhet och enhetliga bedömningar

Dela
I en nyligen publicerad rapport kritiserar LO rehabiliteringskedjan och bedömningen av arbetsförmåga som görs i olika steg vid långvarig sjukskrivning. I rapporten redovisas också regionala skillnader i antal avslutade sjukfall efter dag 180.

– Jag delar inte alla slutsatser som presenteras i rapporten. De regionala variationerna vi ser bland avslutade längre sjukfall bygger på att vi prioriterat rättssäkerhet och enhetliga behandlingar runt om i landet. Vi har tidigare sett oförsvarbara skillnader i beviljande beroende på var i landet du har bott, det säger Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson.

Inspektionen för socialförsäkringen har tidigare konstaterat att tillämpningen av regelverket i socialförsäkringen har varierat över tid, till följd av hur myndigheten har styrts.

– Försäkringskassan beviljar idag 97 procent av alla nya ansökningar om sjukpenning. Andelen avslag under pågående sjukfall uppgår till 5,5 procent, att jämföra med 6,0 för 2017. Det här är siffror som talar sitt tydliga språk – vi har en trygg och fungerande sjukförsäkring. Nu ser vi minskade regionala skillnader och att en lägre andel av alla omprövningar och överklaganden leder till att våra beslut ändras. Detta måste ses som en stark indikation på att vi är på rätt väg.

I rapporten kritiseras också regeringens tidigare mål om ett sjukpenningtal på 9,0 dagar.

– Alla vinner på att sjukfrånvaron ligger på en låg och stabil nivå. Försäkringskassans bedömningar måsta följa rådande lagar och regler, mot bakgrund av de rättsliga granskningar som finns kan jag inte dela bilden om att vi gör för strikta bedömningar. Det vi däremot kan och ska göra är att samverka med andra samhällsaktörer som arbetsgivare och sjukvård för att människor med ohälsa ska få ett bra stöd för att komma tillbaka till hälsa och arbete, avslutar Maria Hemström Hemmingsson.

Kontakt:

Försäkringskassans presstjänst 010-116 98 88

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Sjukfall orsakade av skador ökar på sommaren18.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Uteliv, studsmatta, hoppa från båten till bryggan och olycka vid altanbygget: under sommaren ökar antalet fysiska skador som leder till sjukskrivning. För psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ryggvärk, är utvecklingen den motsatta – generellt minskar sjukfrånvaron under sommaren. Men inte för den tredje största diagnosen ”skador” som då ökar. Idag publicerar Försäkringskassan årssiffror för år 2023 för sjukfrånvaro på detaljerad nivå.

Socialförsäkringen allt mindre del av statens utgifter10.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Utgifterna för socialförsäkringen ökar årligen och var 242,4 miljarder kronor år 2023. Sett som andel av BNP är dock utvecklingen sedan början av 2000-talet den omvända och utgifterna var under förra året de lägsta på 25 år. En orsak till att socialförsäkringen står för en lägre andel av BNP är minskande utgifter för sjukförsäkringen vilket främst beror på minskad sjukfrånvaro och regeländringar. Att det föds färre barn påverkar också utgifterna för föräldrapenning och barnbidrag. Det visar årets upplaga av Socialförsäkringen i siffror som presenteras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye