Naturvetarna

Kommentar till regeringens vårändringsbudget: Positivt med satsning på klimat och miljö – men för liten

Dela
Området klimat och miljö tillförs nästintill 2 miljarder i regeringens vårändringsbudget. Det är positivt, men en alltför liten del av dessa medel går till de myndigheter som är strategiska i arbetet med ett mer hållbart Sverige.

Den reservationsbudget som riksdagen klubbade igenom i mitten av december 2018 innebar mindre pengar till klimat och miljö för 2019. Närmare bestämt en minskning med 2,1 miljarder kronor. De nära 2 miljarder som nu tillförs området går i ytterst liten utsträckning till myndigheter som är strategiska i hållbarhetsarbetet, myndigheter som Naturvetarna också är kontaktförbund för.

- Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och landets 21 länsstyrelser får inte tillbaka de medel de förlorade i december och kan därför inte återuppbygga sina verksamheter. Effekterna av reservationsbudgeten kvarstår – att verksamheterna drabbas, liksom förbundets medlemmar på ett flertal myndigheter, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör i Naturvetarna.

Nu tillförs Naturvårdsverket förvisso 10 miljoner kronor men det är inte mer än en droppe i havet i sammanhanget.

- Även om vi har arbetat nära våra lokala Saco-S-föreningar i denna process, för att mildra effekterna av nedskärningarna, kommer ändå flera myndigheter att omfattas av uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Förbundet har under lång tid efterfrågat en tydligare långsiktighet i finansieringen av länsstyrelserna och andra myndigheter som utför mycket av det viktiga miljö- och klimatarbetet. Som det nu har blivit, med tvära kast i finansieringen, blir det mycket svårt att planera verksamheten långsiktigt.

Positivt med satsning på forskning. Naturvetarna har dock även hittat ett par positiva saker som är värda att uppmärksamma i budgetpropositionen.

- Att SLU tillförs 13 miljoner kronor och att man satsar mer på forskning, 250 miljoner, är positivt.

- Naturvetarna är även mycket nöjda med att regeringen hörsammat förbundets synpunkter kring att man bör behålla den lägre momssatsen 6 procent, i stället för att höja till 25 procent, på naturguidning.

För vidare information, v.v. kontakta:

Kristofer Jervinge, teamchef Påverkan, 08-466 24 25 eller 073-366 24 25
Johan Ahlgren, chef Kommunikation och påverkan, 08-466 24 05 eller 073-366 24 05

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum