Kommentar till regeringens vårändringsbudget: Positivt med satsning på klimat och miljö – men för liten
Den reservationsbudget som riksdagen klubbade igenom i mitten av december 2018 innebar mindre pengar till klimat och miljö för 2019. Närmare bestämt en minskning med 2,1 miljarder kronor. De nära 2 miljarder som nu tillförs området går i ytterst liten utsträckning till myndigheter som är strategiska i hållbarhetsarbetet, myndigheter som Naturvetarna också är kontaktförbund för.
- Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och landets 21 länsstyrelser får inte tillbaka de medel de förlorade i december och kan därför inte återuppbygga sina verksamheter. Effekterna av reservationsbudgeten kvarstår – att verksamheterna drabbas, liksom förbundets medlemmar på ett flertal myndigheter, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör i Naturvetarna.
Nu tillförs Naturvårdsverket förvisso 10 miljoner kronor men det är inte mer än en droppe i havet i sammanhanget.
- Även om vi har arbetat nära våra lokala Saco-S-föreningar i denna process, för att mildra effekterna av nedskärningarna, kommer ändå flera myndigheter att omfattas av uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Förbundet har under lång tid efterfrågat en tydligare långsiktighet i finansieringen av länsstyrelserna och andra myndigheter som utför mycket av det viktiga miljö- och klimatarbetet. Som det nu har blivit, med tvära kast i finansieringen, blir det mycket svårt att planera verksamheten långsiktigt.
Positivt med satsning på forskning. Naturvetarna har dock även hittat ett par positiva saker som är värda att uppmärksamma i budgetpropositionen.
- Att SLU tillförs 13 miljoner kronor och att man satsar mer på forskning, 250 miljoner, är positivt.
- Naturvetarna är även mycket nöjda med att regeringen hörsammat förbundets synpunkter kring att man bör behålla den lägre momssatsen 6 procent, i stället för att höja till 25 procent, på naturguidning.
För vidare information, v.v. kontakta:
Kristofer Jervinge, teamchef Påverkan, 08-466 24 25 eller 073-366 24 25
Johan Ahlgren, chef Kommunikation och påverkan, 08-466 24 05 eller 073-366 24 05
Kontakter
Kristofer JervingeTeamchef Kommunikation och påverkan
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.seJohan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seOm
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Naturvetenskapliga utbildningar måste få del av höjda anslag8.9.2023 10:58:19 CEST | Pressmeddelande
Naturvetarna välkomnar att regeringen nu flaggar upp för höjda ersättningsnivåer till lärosäten inom naturvetenskap, teknik och farmakologi. Men när fördelningen sker är det viktigt att de naturvetenskapliga inriktningarna inte glöms bort.
Skriande efterfrågan på gröna kompetenser28.6.2023 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Gapet mellan utbud och efterfrågan på gröna kompetenser på arbetsmarknaden växer lavinartat för varje år som går. Trots att efterfrågan på vissa kompetenser ökat med flera hundra procent under bara de senaste åren, finns det få indikatorer på att det ska räta ut sig framåt.
Här finns framtidsjobben26.5.2023 08:03:19 CEST | Pressmeddelande
Tech, livsmedel, miljö, samhällsbyggnad och life sciencesektorn ropar efter kvalificerad kompetens för att möta dagens och framtidens behov. Samtidigt konstaterar fackförbundet Naturvetarna i sin senaste arbetsmarknadsrapport, att de som utbildas inom områdena inte räcker till. Det behövs fler kvalitativa utbildningar och fler utbildade, om vi ska kunna möta arbetsmarknadens behov.
Unga hemmajobbare får lägre lön24.2.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande
Är du i början av karriären lönar det sig att jobba på kontoret. Det visar färsk lönestatistik från Naturvetarna, som jämfört medlemmarnas löneutveckling med antal år på arbetsmarknaden och om man jobbar från kontoret eller hemmet.
Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker24.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum