Djurskyddsinspektörer är utsatta för hot och våld i sitt arbete

- Andelen djurskyddsinspektörer som upplever sig vara hotade i sitt arbete är alldeles för hög. 80 procent är en oacceptabelt hög nivå och tyvärr en utveckling vi har sett i andra liknande studier som vi har genomfört de senaste åren, säger Kristofer Jervinge, chef Påverkan hos Naturvetarna.
Undersöker hur övergången av uppgifter från polisen påverkat. Naturvetarna har gjort undersökningen för att, förutom hot- och våldsproblematiken, ta reda på hur övergången av vissa arbetsuppgifter från polisen den 1 juni 2018 i allmänhet har påverkat arbetsmiljön för inspektörerna. Dessa arbetsuppgifter gäller huvudansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. Det gäller också uppgifter som omfattas av tillsynslagen, tillsyn över hundar och katter.
Otydlighet hos arbetsgivarna om beredskapsplan. Samtidigt har en intern redovisning av länsstyrelserna konstaterat att arbetsmiljön för djurskyddsinspektörer påverkats negativt som en direkt konsekvens av övertagandet av uppgifterna från polisen. Djurskyddsinspektörer tvingas i högre grad hantera direkta konflikter och är mer utsatta både i fält vid verkställigheter och i telefon. Risken att skadas i arbetet har också ökat.
- Problematiken borde vara väl känd hos arbetsgivarna. Ändå råder otydlighet på vissa länsstyrelser om det finns en beredskapsplan mot hot och våld, om planen används aktivt och om Rakel eller motsvarande finns för att kommunicera i fält, kommenterar Kristofer Jervinge.
Ökad administrativ börda. Mer än hälften av djurskyddsinspektörerna uppger att de lägger 60-79 procent av sin arbetstid på administrativa arbetsuppgifter. Åtta av tio inspektörer uppger dessutom att den administrativa bördan har ökat sedan övertagandet och 77 procent säger att den egna arbetsbelastningen har ökat sedan den 1 juni 2018.
Resurser som tillförts räcker inte. Undersökningens resultat kring arbetsbelastning och administrativ börda visar att de resurser som tillfördes länsstyrelserna när arbetsuppgifterna överfördes från polisen inte är tillräckliga. I undersökningen är det hälften av de som har svarat på enkäten som anser detta.
För att skapa en dräglig arbetsmiljö för djurskyddsinspektörer vid länsstyrelserna, krävs ett antal åtgärder:
- Det måste tillskapas fler årsarbetskrafter. Och det krävs arbetsgivare som arbetar mer aktivt med hot- och våldsproblematiken och som tar fram hållbara rutiner för de nya arbetsuppgifterna. Sist och slutligen behövs ett bättre samarbete mellan länsstyrelserna och polisen i alla län runtom i landet, avslutar Kristofer Jervinge.
För ytterligare information, v.v. kontakta:
Kristofer Jervinge, chef Påverkan, tfn 073-366 24 25
Johan Ahlgren, chef Kommunikation och påverkan, tfn 073-366 24 05
Nyckelord
Kontakter
Kristofer JervingeTeamchef Kommunikation och påverkan
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.seJohan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seBilder
Dokument
Om
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Naturvetenskapliga utbildningar måste få del av höjda anslag8.9.2023 10:58:19 CEST | Pressmeddelande
Naturvetarna välkomnar att regeringen nu flaggar upp för höjda ersättningsnivåer till lärosäten inom naturvetenskap, teknik och farmakologi. Men när fördelningen sker är det viktigt att de naturvetenskapliga inriktningarna inte glöms bort.
Skriande efterfrågan på gröna kompetenser28.6.2023 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Gapet mellan utbud och efterfrågan på gröna kompetenser på arbetsmarknaden växer lavinartat för varje år som går. Trots att efterfrågan på vissa kompetenser ökat med flera hundra procent under bara de senaste åren, finns det få indikatorer på att det ska räta ut sig framåt.
Här finns framtidsjobben26.5.2023 08:03:19 CEST | Pressmeddelande
Tech, livsmedel, miljö, samhällsbyggnad och life sciencesektorn ropar efter kvalificerad kompetens för att möta dagens och framtidens behov. Samtidigt konstaterar fackförbundet Naturvetarna i sin senaste arbetsmarknadsrapport, att de som utbildas inom områdena inte räcker till. Det behövs fler kvalitativa utbildningar och fler utbildade, om vi ska kunna möta arbetsmarknadens behov.
Unga hemmajobbare får lägre lön24.2.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande
Är du i början av karriären lönar det sig att jobba på kontoret. Det visar färsk lönestatistik från Naturvetarna, som jämfört medlemmarnas löneutveckling med antal år på arbetsmarknaden och om man jobbar från kontoret eller hemmet.
Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker24.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum