BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Sommarlovet känns hopplöst för många barn

Dela
Under årets sommarlov ökade barns samtal till Bris med 4 procent jämfört med året innan. Det är en särskilt svår tid för barn som har problem hemma och för de som bär på allvarlig ångest och oro. Samtalen som ökade mest under sommaren handlade om självmordstankar.

”Jag vill inget hellre i livet än att må bra. Men jag gör inte det. Tänkte att nu när det blev sommarlov skulle det bli lugnt och skönt utan stress och press. Men jag ser inget ljus. Jag har ingen livsglädje kvar.”

Sommarlovet är för många barn och unga en härlig tid på året – men inte för alla. I sommar har Bris kuratorer haft närmre 4 200 kontakter med barn som behövt någon att prata med för att hantera svåra situationer och funderingar. De vanligaste ämnena som barn sökte stöd för under sommarlovet var psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Det går i linje med hur det ser ut under övriga delar av året, men samtalen är av lite annorlunda karaktär. Under sommarlovet är barn ofta mer ensamma med sina tankar.

”Jag mår riktigt dåligt. Så att jag vill dö. jag försöker att förklara för folk, berätta hur jag känner men jag får höra att det går över, det är en period eller att gör något kul och släpp det. Men personer som säger så förstår absolut ingenting.”

Ledigheten från skolan har varit extra tuff för barn som har problem hemma eller som lever i en utsatt situation, och många barn har känt sig ensamma med allvarlig ångest och oro. Under sommaren ökade samtalen till Bris om självmord jämfört med förra året – 11 procent av alla kontakterna handlade om det.

”Jag trodde verkligen att sommarlovet skulle bli det bästa sommarlovet, att jag skulle få slappna av och sedan till hösten i gymnasiet få börja om på nytt men detta sommarlovet har vart det värsta. Jag vill bara att det ska vara över. Jag har haft sån ångest, gråtit och legat för det mesta i min säng. Jag tänker för mycket på allt hela tiden och jag stressar precis hela tiden, för exakt allt.”

– Det är oerhört oroande att allvarsgraden i barns samtal till Bris fortsätter att öka. Att barn söker stöd är självklart positivt eftersom kontakten med en kurator på Bris många gånger kan vara en viktig väg till förändring. Men det är tydligt att det saknas andra instanser och vuxna omkring som kan ge stöd. Nu går vi in i en ny termin och lärdomen från sommaren bör vara hur viktigt stödet från skolan kan vara. Elevhälsan behöver vara på tårna för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Vem kontaktade Bris i sommar och varför?

  • Mätperiod: 13/6-14/8, densamma 2017, 2018 och 2019. Totalt hade Bris 4573 kurativa kontakter under perioden, varav 4194 kontakter var med barn.
  • Majoriteten av barnen var 13-18 år. Under sommaren skedde en ökning av kontakter från yngre barn. Närmre hundra kontakter rörde barn i åldern 7-9 år.

Du som är under 18 år kan varje dag, året om, kontakta Bris kuratorer på telefon 116 111 (kl.14-21) eller via chatt och mejl.

För dig som är vuxen och har funderingar om ett barn i din närhet har Bris vuxentelefon öppet varje vardag på nummer 0771-50 50 50 (kl. 9-12)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barn hör inte hemma i fängelser- Bris kommenterar ytterligare politiskt stöd för ett införande av barnfängelser27.9.2023 13:46:13 CEST | Pressmeddelande

Att barn begår allvarliga brott är ett tecken på ett stort misslyckande av samhället. När FN:s barnrättskommitté granskade Sveriges efterlevnad av barnkonventionen uttryckte de särskild oro över de förslag som lyfts i Tidöavtalet om unga lagöverträdare, ett av de förslagen är att flytta över barn som begått brott till Kriminalvården. Trots denna kritik bereder regeringen ett förslag om att inrätta barnfängelser. Bris ser nu att både regeringen och en del av oppositionen ställer sig bakom förslaget vilket gör att det nu finns en bred majoritet om att införa en sådan reform.

Det är barnen som kommer att drabbas- Bris kommenterar höstbudgeten20.9.2023 15:27:32 CEST | Pressmeddelande

Det kommer troligtvis att bli nedskärningar på personal inom skola och sjukvård i och med dagens budgetbesked där regeringen inte möter det underskott som landets kommuner och regioner kommer att behöva hantera framöver. Fler barn kan därmed tvingas hantera sin vardag i skolan och på fritiden med färre vuxna till hands. Detta trots statsministerns ambition i regeringsförklaringen om att prioritera åtgärder som tryggar välfärden.

Bris och MSB ger ut samlad information till barn och unga om gängvåld14.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Barn påverkas på olika sätt av gängvåld och skjutningar. För att möta den oro som unga kan känna kring detta har Lilla Krisinfo i samarbete med Bris och flera myndigheter samlat information och svar på frågor om gängkriminalitet. – Barn har rätt till information om viktiga saker som händer i deras omvärld, särskilt när det är något skrämmande, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum