Sommarlovet känns hopplöst för många barn

”Jag vill inget hellre i livet än att må bra. Men jag gör inte det. Tänkte att nu när det blev sommarlov skulle det bli lugnt och skönt utan stress och press. Men jag ser inget ljus. Jag har ingen livsglädje kvar.”
Sommarlovet är för många barn och unga en härlig tid på året – men inte för alla. I sommar har Bris kuratorer haft närmre 4 200 kontakter med barn som behövt någon att prata med för att hantera svåra situationer och funderingar. De vanligaste ämnena som barn sökte stöd för under sommarlovet var psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Det går i linje med hur det ser ut under övriga delar av året, men samtalen är av lite annorlunda karaktär. Under sommarlovet är barn ofta mer ensamma med sina tankar.
”Jag mår riktigt dåligt. Så att jag vill dö. jag försöker att förklara för folk, berätta hur jag känner men jag får höra att det går över, det är en period eller att gör något kul och släpp det. Men personer som säger så förstår absolut ingenting.”
Ledigheten från skolan har varit extra tuff för barn som har problem hemma eller som lever i en utsatt situation, och många barn har känt sig ensamma med allvarlig ångest och oro. Under sommaren ökade samtalen till Bris om självmord jämfört med förra året – 11 procent av alla kontakterna handlade om det.
”Jag trodde verkligen att sommarlovet skulle bli det bästa sommarlovet, att jag skulle få slappna av och sedan till hösten i gymnasiet få börja om på nytt men detta sommarlovet har vart det värsta. Jag vill bara att det ska vara över. Jag har haft sån ångest, gråtit och legat för det mesta i min säng. Jag tänker för mycket på allt hela tiden och jag stressar precis hela tiden, för exakt allt.”
– Det är oerhört oroande att allvarsgraden i barns samtal till Bris fortsätter att öka. Att barn söker stöd är självklart positivt eftersom kontakten med en kurator på Bris många gånger kan vara en viktig väg till förändring. Men det är tydligt att det saknas andra instanser och vuxna omkring som kan ge stöd. Nu går vi in i en ny termin och lärdomen från sommaren bör vara hur viktigt stödet från skolan kan vara. Elevhälsan behöver vara på tårna för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.
Vem kontaktade Bris i sommar och varför?
- Mätperiod: 13/6-14/8, densamma 2017, 2018 och 2019. Totalt hade Bris 4573 kurativa kontakter under perioden, varav 4194 kontakter var med barn.
- Majoriteten av barnen var 13-18 år. Under sommaren skedde en ökning av kontakter från yngre barn. Närmre hundra kontakter rörde barn i åldern 7-9 år.
Du som är under 18 år kan varje dag, året om, kontakta Bris kuratorer på telefon 116 111 (kl.14-21) eller via chatt och mejl.
För dig som är vuxen och har funderingar om ett barn i din närhet har Bris vuxentelefon öppet varje vardag på nummer 0771-50 50 50 (kl. 9-12)
Nyckelord
Kontakter
Maria-Pia CaberoAnsvarig opinion och media
Presskontakt
Bilder
Om
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Kriget i Israel och Palestina måste upphöra9.12.2023 15:52:24 CET | Nyheter
Vapenvilan i Gaza och Israel har brutits och våldet har återupptagits. Bris som en av Sveriges största barnrättsorganisationer följer utvecklingen i regionen och hur det påverkar barn. Det som nu sker är extremt. Varje dag nås vi av nya rapporter om barn som dödas, kidnappats och traumatiseras. Det måste upphöra och få ett slut. Bris tar avstånd från alla former av våld som drabbar barn. Sveriges regering måste agera och använda allt sitt inflytande för att uppnå en långsiktig vapenvila.
För dem som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår – Bris stödlinje 116 111 stöttar barn dygnet runt under hela jullovet7.12.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Snart bär det av mot jul, skolorna stänger och barnen får sitt jullov. För många barn innebär det en härlig tid där familjen samlas och umgås. För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket, har det knapert ekonomiskt eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas som en påfrestning. Bris stödlinje 116 111 har öppet dygnet runt under hela lovet där kuratorer finns här för alla barn som behöver någon att prata med.
Bris kommunundersökning 2023 - vilket utrymme ges barnen?20.11.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges kommuner har sedan år 2020, en skyldighet enligt lag att barnkonventionen ska gälla i den egna verksamheten, så att barns behov och rättigheter ska tillgodoses. Hälften av kommunerna uppger att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i kommunens alla verksamheter och endast 2 av10 kommuner uppger att de gör en barnkonsekvensanalys av budgeten. Det visar Bris återkommande kommunundersökning Vilket utrymme ges barnen?
Ett viktigt signalvärde: Hovrättens prövning måste tas om – Bris välkomnar beslutet17.11.2023 12:57:00 CET | Pressmeddelande
Högsta domstolen har meddelat beslut om att hovrätten har begått ett grovt rättegångsfel i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn ( Hovrätten för Västra Sverige, mål B 6074-22). De menar att hovrätten har brustit i sin skyldighet att se till att målet hanteras på ett rättssäkert sätt när de inte har utrett om flera alternativa brott hade kunnat vara aktuella.
Flera kontaktvägar till Bris - Att våga berätta är att ta första steget till förändring26.10.2023 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Den nationella stödlinjen 116 111 ska vara så tillgänglig som möjligt för alla barn upp till 18 år. Idag kan barn höra av sig anonymt via telefon, mail och chatt. Från och med nu går det även att höra av sig via sms till 116111.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum