Årets geolog guidar till världens underverk
Genom sina resor här hemma och i världen har han fått fler att uppleva glaciärer, vulkaner och andra naturfenomen. Som tidigare malmletare har han näsa för nya upptäckter.
–Det är en stor ära att få den här utmärkelsen. Fantastiskt att bli hyllad av sina kollegor, säger han.
Det var i början på 90-talet i efterdyningarna av lågkonjunkturen i gruvbranschen som han startade företaget Naturforum. Prospekteringen lades ner och han hittade nya möjligheter.
–Det har jag inte ångrat. Varje resa är en källa till glädje och ny kunskap. Roligt också att många av deltagarna kommer tillbaka och är nyfikna på nya resmål. De vill veta varför naturen ser ut som den gör.
På sitt inspirerande och pedagogiska sätt kan han förklara uppkomsten av både det svenska urberget och vulkanerna på till exempel Island och Nya Zeeland. Lika fascinerande fenomen finns i Sverige, inte minst på hans hemmaplan i Dalarna där Siljansringen utmärker sig.
–Ett meteoritnedslag för 350 miljoner år sedan skapade den unika formationen i landskapet. Det är den perfekta platsen för en geopark, som det finns planer på att anlägga. Det skulle locka turister, säger han övertygande.
Den debattglada geologen menar att Sverige måste vara självförsörjande på malm.
–Visst blir det en del hål i marken, men i dag återställs marken efteråt och kan få nya naturvärden. Det var värre förr. Bara här i Dalarna finns det tre hundra gruvhål.
Gunnar Eriksson vill också lyfta geologin i skolan, som han menar borde ha en egen plats på schemat.
–Vi har jobbat för det länge, men inget händer. Vi ger inte upp och fortsätter att uppvakta politikerna, säger han hoppfullt.
Kontakt: Gunnar Eriksson 070-683 39 27
Kontakter
Johan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seOm
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Satsningar på krisberedskap och klimatomställning måste gå hand i hand19.9.2024 12:25:03 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har presenterat budgetpropositionen för 2025 med reformer för över 60 miljarder kronor. Medan utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap ökar med 35 procent minskar anslagen till utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur med 15 procent jämfört med föregående budget. Orimligt, enligt fackförbundet Naturvetarna.
Nyexade rustas för steget in i arbetslivet3.9.2024 12:52:39 CEST | Pressmeddelande
Examen är klar, cv:t och linkedinprofilen är vässade. Men sen då, har du koll på dina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare? Nu lanserar Naturvetarna en särskild rådgivartjänst för att rusta de som är redo att ta steget in i arbetslivet.
Klimatombud ska hjälpa företag att ställa om11.6.2024 08:48:59 CEST | Pressmeddelande
Många svenskar vill bidra till att den gröna omställningen av samhället genomförs i snabbare takt. Nu erbjuder fackförbundet Naturvetarna sina medlemmar en utbildning för att bli klimatombud på arbetsplatsen.
Mer än 200 tjänster ska bort när klimatarbetet prioriteras ner24.5.2024 15:30:32 CEST | Pressmeddelande
Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, Havs- och vattenmyndigheten och flera andra myndigheter tvingas dra ner på värdefull hållbarhetskompetens. Sammanlagt kommer mer än 200 tjänster, sannolikt fler, tas bort. Det är en konsekvens av regeringens budget för 2024 med kraftigt minskade medel för klimat, miljö och natur.
Svenskarna efterlyser klimatledarskap27.3.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiken bör baseras på expertkunskap snarare än populism. Det tycker svenskarna enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Naturvetarna. Det finns också en önskan om att Sverige ska vara en drivande kraft i EU.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum