Nytt material ska stärka elevernas bildkunskap

I en global och uppkopplad värld blir bilden en allt viktigare del av kommunikationen. I Statens medieråds nya läromaterial ”Bilder och verkligheter – visuell gemenskap på nätet” finns lektioner som stärker eleverna i ett medvetet förhållningssätt till bilder de möter på nätet. Materialet riktar sig till pedagoger inom grund- och gymnasieskola och lämpar sig för ämnena svenska, samhällskunskap och bild. Det passar även bra för ämnesövergripande arbete.
Syftet med materialet är att öka elevernas förståelse för hur bilder kan laddas med betydelse och hur denna betydelse kan variera beroende på mottagare och kontext.
– Målet är att stärka elevernas visuella läskunnighet så att de kritiskt ska kunna granska bildens roll i dagens samhälle och reflektera över sin egen delaktighet i visuella åsiktsgemenskaper. Det är lätt att det annars kan bli ett ”vi” och ett ”de”, säger Helena Dal, projektledare för arbetet.
Fakta No Hate Speech Movement
"Bilder och verkligheter – visuell gemenskap på nätet" är tredje delen i undervisningsmaterialet ”Bild är ett språk”. Det är en del av No Hate Speech Movement, som Statens medieråd driver på uppdrag av regeringen i syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga.
Kompletterande material
Poddar
Lär dig känna igen en konspirationsteori, del 1.
Så slår man hål på en konspiratonsteori, del 2.
Bild är ett språk - undervisningsmaterial för högstadiet och gymnasiet
Propaganda och bilders makt, del 1.
Könsnormer i bildspråket, del 2.
Nyckelord
Kontakter
Helena Dal, projektledare
Tel: 08-665 14 65
E-post: helena.dal@statensmedierad.se
Bilder

Om
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Statens medieråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten20.9.2023 15:25:15 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.
Statens medieråd lanserar sidor för barn och unga20.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag, på Barnkonventionens dag, lanserar Statens medieråd en helt ny sektion på sin sajt, direkt adresserad till barn och unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum