Dagens Samhälle

Antalet besök till barnpsykiatrin ökar kraftigt

Dela
En kraftig tillströmning av BUP-patienter gör att alla regioner missar vårdgarantin. - Vi har en ökning på 800 barn per år, säger Linda Wellin, verksamhetschef på Region Skåne.

Trycket på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är hårt. 2016-2018 ökade antalet besök med 24 procent. Trots att läkarna och sjuksköterskorna har blivit något fler räcker det inte till. Regionerna får allt svårare att leva upp till vårdgarantin.

Förra året var det bara tre regioner som klarade 90 procent eller mer i fråga om en första bedömning inom 30 dagar: Gotland, Skåne och Stockholm.

Flera faktorer ligger bakom den kraftiga ökningen av patienter till BUP, enligt Ing-Marie Wieselgren psykiatriker och nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges kommuner och Regioner (SKR).

Dels är barnkullarna större. Dels är det mindre laddat att söka till psykiatrin.

Det finns också tecken på att den psykiska ohälsan har ökat hos barn och unga.

- Det är jobbigt att vara ung i dag, säger Ing-Marie Wieselgren.

Region Skåne ligger bra till när det gäller vårdgarantins nybesök. 93 procent av de sökande togs emot inom 30 dagar 2018, och 84 procent till och med september i år.

- Vi har arbetat väldigt hårt inom den första delen av vårdgarantin. Det är viktigt utifrån patientsäkerhetsperspektiv att bedöma barnets vårdnivå, säger Linda Wellin, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin, regional öppenvård.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye