Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Ny bok av kvinnlig klassresenär ger inblick i den svenska moderniseringen

Dela
Pia Karlsson debuterar med boken "Anna-Pia, Ronny och GW" om sin klassresa i den svenska moderniseringsprocessen. Hon har inspirerats av klassresenärerna Ronny Ambjörnsson och Leif GW Persson och deras självbiografier och använt deras berättelser som underlag för reflektioner kring sin egen resa. Är det annorlunda att vara en kvinnlig klassresenär?

Anna-Pia. Ronny och GW

Pia Karlsson har levt ett aktivt och rikt liv med politiskt engagemang, undervisning och forskning som fört ut henne ut i världen. Från Stockholmsförorten Kärrtorp på 1940-talet till Kap Verde och Afghanistan på 1990-talet och den sörmländska orten Gnesta på 2000-talet. På sin klassresa har Pia Karlsson haft sällskap av Ronny Ambjörnsson och Leif GW Persson, eller rättare sagt, hon har använt deras respektive självbiografier som inspiration och jämförelse. De växte alla tre upp under den moderniseringsprocess som präglade inte bara dem utan hela det svenska samhället. Pia Karlsson självbiografi berättar också något om hur Sverige förändrats under sjuttio år.

"Många fyrtiotalister har skrivit om sin klassresa. De växte ofta upp under svåra villkor med fattigdom, alkoholism och/eller etnisk diskriminering. Få har dock, som Ronny, GW och jag, skildrat en uppväxt i ett arbetarhem präglat av skötsamhetskulturen, i en familj och ett samhälle som kännetecknades av optimism och framtidstro.

Min klassbakgrund har påverkat mig i livets alla skeden och skiften, men tillhörigheten, hemvisten i klassen, har gått förlorad. Ett tomrum har uppstått. Ett svart hål som vi kallar det, Ronny, GW och jag."

Ur författarens förord till "Anna-Pia, Ronny och GW".

Detaljerad fakta

Utgivningsdatum: 2020-01-30
Genre: Biografier
Målgrupp: Vuxen
Titel: Anna-Pia, Ronny och GW. En klassbok
Författare: Pia Karlsson
Fotograf: Eva Wernlid m.fl.
Formgivare: Kristina Schollin-Borg
Ämnesord: Stockholm; Kärrtorp; kvinnor; maktstrukturer; klassresor; memoarer; självbiografier; uppväxtskildringar.
Thema-kod: Biografier
Antal sidor: 302
Mått: 148 x 210 x 25 mm
Vikt: 660 gram
Format: Inbunden
Förlag: Stockholmia förlag
ISBN: 9789170313189

Boksläpp på Stadsmuseet

Torsdag 30 januari 17.30–19.30

Författaren Pia Karlsson berättar om sin uppväxt under moderniseringsprocessen i Stockholm, sina upplevelser av klass, och om självbiografiskt berättande. Fotovisning, samtal och något gott att äta och dricka.

Program


17.30 Mingel i hörsalen
18.00 Stockholmias chef Rebecka Lennartsson hälsar välkommen
18.10 Samtal mellan Pia Karlsson och Bo Larsson, etnolog vid Stadsmuseet
19.00 Efter samtalet finns möjlighet att ställa frågor och få sin bok signerad
19:30 Slut

För anmälan till boksläppet maila: stockholmia@stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

Pia Karlsson
piakarlsson@outlook.com
Författare till Anna-Pia, Ronny och GW

Bilder

Ladda ned bild
Pia Karlsson. Foto: Eva Wernlid
Pia Karlsson. Foto: Eva Wernlid
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Pia Karlsson tillsammans med afghanska kollegor på väg till en skola i Nangarharprovinsen, Afghanistan. Några elever har slagit följe. 1997. Foto: Eva Wernlid
Pia Karlsson tillsammans med afghanska kollegor på väg till en skola i Nangarharprovinsen, Afghanistan. Några elever har slagit följe. 1997. Foto: Eva Wernlid
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaStockholmia – forskning och förlag, tidigare Kommittén för Stockholmsforskning är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 haft i uppdrag att initiera, publicera och sprida angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”lättillgängligt på vetenskaplig grund”.

stockholmia.stockholm.se