Myndigheten för press, radio och tv

Dokumentärserie om sverigefinländare i SVT frias

Dela
Dokumentärserien Hårt arbete – Kova työ ansågs av flera anmälare befästa fördomar och ge en stereotyp bild av sverigefinländare som alkoholister och våldsverkare. Granskningsnämnden friar serien.

Nämnden har förståelse för att serien kunde uppfattas ge en fördomsfull bild av sverigefinländare men bedömer att den inte var uppenbart kränkande. I sin bedömning har nämnden beaktat den dokumentära programformen som byggde på de medverkandes egna personliga berättelser. Serien hade enligt nämnden dock vunnit i tydlighet på en inledning där det framgick att programmen porträtterade enskilda livsöden och inte gav anspråk på att ge en generell bild av sverigefinländare (beslut 19/02859 m.fl.).

Andra avgöranden

Fällda sändningar

  • Inslag i Nyheter i P4 Västernorrland den 4 april 2019 om granskning av ett kommunalt bolag fälls. De strider mot kravet på saklighet (19/02030).

Friade sändningar

  • Inslag i Ekonyheterna i P4 Stockholm om genomförandet av ett nytt vapendirektiv (19/02470).
  • Inslag i SR:s och SVT:s lokala nyheter i Blekinge samt i TV4:s Nyhetsmorgon och TV4Nyheterna om en politiker som publicerat en kritiserad bild på sociala medier (19/02407, 19/02406, 19/01895 m.fl.).
  • Programmet Uppdrag granskning: Swedbank och penningtvätten del 2 om misstänkt penningtvätt (19/00691).

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum