Kartläggning av återanställningar efter finanskrisen

Kartläggningen ger en positiv bild sett till att en stor del av de uppsagda kom i nya anställningar inom ett år.
Den pågående pandemin sätter Sveriges ekonomi under hård press och antalet varsel har på kort tid ökat kraftigt.
– Liksom under finanskrisen befinner vi oss nu i ett ekonomiskt läge präglat av stor osäkerhet. Utan att göra några jämförelser i övrigt så visar vår kartläggning att Sverige hade en hög återanställningsgrad efter finanskrisen. Av de personer som förlorade jobbet åren 2008-2009 fick 88 procent nytt jobb inom ett år. Efter fem år var det endast 3 procent som inte hade fått ett nytt jobb, säger Carl Wadell, analytiker på Tillväxtanalys.
Under finanskrisen blev cirka sex av tio varslade personer uppsagda efter sex månader. I slutändan blev tre av tio arbetslösa.
Nyckelord
Kontakter
Karin FalkeströmKommunikationsstrateg
Tel:010-447 44 45karin.falkestrom@tillvaxtanalys.seBilder

Dokument
Länkar
Om

Studentplan 3
831 40 Östersund
010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Bör Sverige anamma Tysklands näringspolitik för att stärka konkurrenskraften i elintensiv industri?15.9.2023 08:25:00 CEST | Pressmeddelande
I rapporten ”Näringspolitik, konkurrenskraft och elpriser”, som släpps idag, studerar Tillväxtanalys frågan närmare. – Hur vi upprätthåller konkurrenskraften i våra elintensiva industrier är en nyckelfråga, inte bara för vårt näringsliv utan också för hela samhällsekonomin," säger Simon Falck, analytiker, Tillväxtanalys.
Allt fler anställda i utlandsägda företag23.8.2023 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet anställda i utlandsägda företag i Sverige ökade med sju procent under 2021, till totalt 753 948 personer, jämfört med året innan. Det totala antalet utlandsägda företag i Sverige 2021 var 14 989, en ökning med 1 292 stycken.
Bristfälliga förutsättningar för en effektiv näringspolitik3.7.2023 09:20:00 CEST | Pressmeddelande
Idag publicerar Tillväxtanalys en rapport som visar att förutsättningarna för att utforma en effektiv näringspolitik är bristfälliga. Det finns tydliga brister vad gäller kunskapsunderlag om hur näringspolitiken fungerar. Kunskap om hur politiska insatser fungerar är avgörande för att kunna utveckla och effektivisera politiken och för att säkerställa att staten hushåller med skattebetalarnas pengar. Bristerna har varit kända länge, men få åtgärder har vidtagits. I rapporten lämnas flera förslag på hur förutsättningarna för lärande kan förbättras.
Företags lobbying är en viktig tillväxtfråga28.6.2023 08:20:00 CEST | Pressmeddelande
Företags politiska påverkan kan ha både positiv och negativ inverkan på tillväxten. I en ny rapport kartlägger myndigheten Tillväxtanalys kunskapsläget och ger förslag på åtgärder som kan minska riskerna med företags lobbying och gynna tillväxten.
Utgifterna för FoU inom det svenska näringslivet koncentrerade till ett fåtal koncerner och regioner26.6.2023 09:20:00 CEST | Pressmeddelande
Utgifterna för forskning och utveckling inom det svenska näringslivet är koncentrerade till ett fåtal koncerner och regioner. Det visar en rapport från Tillväxtanalys.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum