Tekniska verken i LinköpingTekniska verken i LinköpingTekniska verken i Linköping

Idag drar Bästa världen igång - 5 500 elever deltar

Dela
Idag, torsdag den 27 augusti, drar skolprojektet Bästa världen igång för tredje året. I år deltar nästan alla skolor i Linköping, vilket innebär att cirka 5 500 elever i årskurserna 2, 5 och 8 under hösten kommer att sätta sig in i frågor om vatten, avfall och energi.

En nyhet är att Lejonfastigheter tagit fram en ny funktion där skolorna kan se sin energiförbrukning med diagram över förbrukning av värme, el och vatten, och varje skola kan söka fram sin information.

Syftet med projektet är att eleverna ska lära sig att tänka mer hållbart, både miljömässigt och socialt. På individnivå och även med ett lokalt och globalt perspektiv. Elevernas arbete påbörjas och avslutas i klassrummet men kommer också att innehålla en skoldag på Kolmårdens djurpark.

Bästa världen drivs av Linköpings kommun tillsammans med Kolmårdens djurpark och Tekniska verken.

Hållbarhetsfrågor är en viktig del i barnens utbildning, där Bästa världen har varit ett inspirerande sätt att ta sig an frågan.

Alla inblandade parter har gjort nödvändiga anpassningar för att kunna genomföra projektet trots rådande situation med tanke på corona. Det innebär bland annat att uppstartsmötena livestreamas från Konsert & kongress den 27 augusti.
Här kan man se livestreamen, även i efterhand.

En annan anpassning är att busstransporterna till besöket på Kolmårdens djurpark har utökats, så att elever endast åker till djurparken med sina skolkamrater. På Kolmården görs en rad olika andra omställningar som djurparken arbetat fram under sommaren.

Tider för de digitala uppstartsmöten:

10.00 – 10.45 Fritidshem/åk 2
15.00 – 15.45 Åk 5
16.00 – 16.45 Åk 8

Ansvariga lärare och rektorer följer sändningen via länk.

För mer information kontakta gärna:
Madeleine Zerne, Områdeschef, Linköpings kommun, 013-26 30 19
madeleine.zerne@linkoping.se  

Johnnie Aronsson, projektansvarig, Tekniska verken, 013-20 82 37
johnnie.aronsson@tekniskaverken.se

Christine Karmfalk, vd, Kolmårdens djurpark, 010-708 75 00
christine.karmfalk@kolmarden.com

Fakta:
Bästa världen är ett utbildningsprojekt med fokus på hållbarhet som drivs i samarbete mellan Linköpings kommun, Tekniska verken och Kolmårdens djurpark. Det ger elever en unik möjlighet att få lära sig om viktiga framtidsfrågor på ett aktivt, engagerande och lustfyllt vis. Konceptet är framtaget tillsammans med pedagoger från olika skolor som har träffats i referensgrupper.

Bästa världen riktar sig till elever och pedagoger i årkurs 2, 5 respektive 8. Varje årkurs har sitt eget fokusområde: åk 2 – tema vatten, åk 5 – tema avfall och åk 8 – tema energi.

Utbildningsprojektet Bästa världen startade höstterminen 2018.

Projektet pågår under höstterminen 2020 och börjar med uppstartsmöte för pedagoger torsdagen den 27 augusti.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Nu byggs framtidens laddplats för tung trafik – ChargeLab Mjölby27.9.2023 14:00:30 CEST | Pressmeddelande

Idag, onsdagen den 27 september, togs första spadtaget för ChargeLab Mjölby – den laddplats som Tekniska verken och MSE, i samarbete med Scania och Mjölby kommun, kommer att uppföra vid det strategiska läget Mjölby Västra trafikplats. Målet är att bli en av Europas första laddplatser för tung trafik med den nya MCS-standarden, Megawatt Charging System. ChargeLab Mjölby blir också bli en pilot för innovation och utveckling vad gäller smarta elnät.

Svensk Biogas kan inte längre ta halva skattesmällen25.9.2023 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Natten till den 27 september höjer Svensk Biogas motvilligt priset på sina tankstationer. För att stötta sina kunder och markera biogasens viktiga roll i klimatomställningen, valde Svensk Biogas att själva gå in med halva kostnaden när den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år. Nu har man inte längre möjlighet att fortsätta att delvis kompensera för skattehöjningen, utan höjer priset med resterande andel – omkring 2,45 kronor per kilo.

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum