Umeå kommun

Umeå arrangerar EU-konferens om framtiden för kulturella och kreativa näringar efter covid-19

Dela
Onsdag den 2 september inleder Mariya Gabriel, EU-kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor, konferensen Cities Design and Innovation. Konferensen som genomförs i Umeå kommer att diskutera framtiden för kulturella och kreativa industrier efter covid -19.

Konferensen innehåller presentationer, inspirerande tal och diskussioner om ämnen som design för etiska AI-system; europeisk digital självständighet och plattformar för sociala medier; nya sätt att registrera immateriell egendom; kompetensutveckling och livslångt lärande; urbana miljöer som domänöverskridande nav; systemdesign för decentraliserad styrning; sociala effekter av ny teknik; övergången till cirkulär ekonomi och STEAM-inlärning.

Konferensprogrammet har utformats av Michela Magas, grundare och kreativ chef för Music Tech Fest, ordförande för Industry Commons Foundation, European Woman Innovator Award-vinnare och bosatt i Umeå.

– Som kurator för den här konferensen har jag varit mycket angelägen om att möjliggöra diskussioner om den viktiga rollen för de konstnärliga och kreativa näringarna i post-covid-eran, liksom att lära mig av de mest framgångsrika KKN-ekosystemen och initiativen, där jämställdhet, inkludering, samarbete mellan olika domäner och teknisk innovation är de viktigaste ingredienserna. Vi är glada över att ha några av de mest framstående experterna som driver KKNs politiska agenda i Europa tillsammans med det starka KKN-nätverket i vår region, säger Michela Magas.

Nätverket Design by Umeå ansvarar för evenemanget, som representerar ytterligare ett steg som kommunen, akademin och regionen har tagit tillsammans för att driva förändring i stadsutveckling och de kulturella och kreativa industrierna. Anna Olofsson, marknadschef på Umeå kommun, är en av nyckelpersonerna bakom nätverket Design by Umeå.

– Umeå är en progressiv förebild inom flera områden. Genom samverkan över bransch- och organisationsgränser och skapas nya möjligheter att finna nya hållbara lösningar, säger Anna Olofsson.

– Detta är ett lysande initiativ. Att sammanföra ledande internationella tänkare med de människor som utgör vår regions kulturella och kreativa industri kommer att skapa vågor långt utanför Sverige och gynna alla inblandade, säger Joakim Sandberg, regionkulturchef på Region Västerbotten.

Cities, Design and Innovation är en fysisk och en digital mötesplats. Konferensen direktsänds digitalt och är ett samarbete mellan Umeå kommun, RISE, Industry Commons Foundation, Umeå universitet (eXpression) och Region Västerbotten.

– Den här internationella konferensen är en viktig del i utvecklingen av det designdrivna ekosystemet för samhällelig transformation som RISE vill utveckla med ett epicentrum i Umeå, säger Albert Edman, utvecklingschef vid RISE Umeå.

De kulturella och kreativa industrierna identifierades som prioriterade områden under Umeås år som den europeiska kulturhuvudstaden 2014. Arbetet har fortsatt genom Umeås andraplats i ”European Capital of Innovation” 2018 och förstaplats i ”European Social Progress Index”, där 270 regioner utvärderades baserat på ett antal kriterier relaterade till det sociala livet, det civila samhället och förtroendet.

– Den kreativa industrin är en early adopter när det gäller att ta till sig teknikens möjligheter i deras arbete. De är också mästerliga inom den hållbara, ansvarsfulla och produktiva innovation som dagens samhälle behöver. Det är en tvärvetenskaplig bransch med en blandning av aktörer som alla har drivkraften att göra en positiv förändring, säger Marlene Johansson, VD på eXpression Umeå.

– Trots hälsokrisen har vi gjort ständiga framsteg med att vitalisera kulturella och kreativa industrier och sätta strategin för deras nya roll i det kommande European Institute of technology (EIT) i utvecklingen av CCIs Knowledge and Innovation Community (KIC), säger Michela Magas och fortsätter:

–Detta är ett viktigt steg för den här sektorn, eftersom den för första gången erkänns som en av de viktigaste europeiska branschvertikalerna. Men ännu mer för det faktum att sektorn anses ha en viktig horisontell funktion att förena alla sektorer och införa nya metoder och mekanismer för samarbete mellan domäner med ny teknik.

Talare:

Pier Luigi Sacco
– Head of Venice Office and Senior Advisor, OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions & Cities, Professor of Cultural Economics, IULM University, Milano, Faculty Associate, Berkman-Klein Center, Harvard University.

Eva Kaili – MEP, member of the European Parliament Committee on Industry, Research and Energy

Martin Kern – Director, EIT

Barbara Stacher – Programme Officer, Cultural Policy, EU Directorate General for Education, Youth, Sport and Culture

Anette Novak - generaldirektör för Statens medieråd

Bernd Fesel – Director of the European Creative Business Network

Virginia Dignum – Professor, Wallenberg Chair on Responsible Artificial Intelligence, Umeå University

Lucas Evers – Head of the Art-Science Programme, WAAG, Amsterdam

Valentina Montalto – Joint Research Centre, European Commission

Bror Salmelin – Founder, European Network of Living Labs

Amy Loutfi – Pro-Vice Chancellor, Artificial Intelligence, Örebro University

Matthias Rauch – Cultural Innovation Officer, and Head of the Cultural Urban Development Department of the City of Mannheim

Susanne Fuglsang – vd, Innovation Pioneers

Mats Widbom – vd, Svensk Form

Ambra Trotto – Head of The Pink initiative at RISE, associate professor, Umeå Institute of Design

André Cester Costa – Head of Entrepreneurship and Economic Development, Aveiro STEAM City‍

Flora Krasniqi – Project and Research Development Coordinator, Polis University, Tirana

Michael Lindblad ­– Associate Professor, Umeå School of Education, Umeå University, and Chair, Giron Sami Theatre

Marlene Johansson – vd, eXpression Umeå, associate professor at Umeå School of Business, Economics and Statistics

Linda Gustafsson – jämställdhetsstrateg, Umeå Kommun

När: 2–3 september 2020.
Var: P5, Väven i Umeå (begränsat antal platser) och digitalt
Mer information: www.designbyumea.com

Kontakt: 

Albert Edman, RISE
albert.edman@ri.se
+46 70 297 1819

Anna Olofsson, Umeå kommun
anna.olofsson@umea.se
+46 70 652 0656

Marlene Johansson, eXpression
marlene.johansson@expressionumea.se
+46 70 674 9539

Joakim Sandberg, Region Västerbotten
joakim.sandberg@regionvasterbotten.se
+46 73 807 5790

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Jämställdhet ett levande samtalsämne på äldreomsorgens utredningsenhet21.9.2023 14:25:13 CEST | Pressmeddelande

Under de senaste åren har äldreomsorgens utredningsenhet Utredning äldre arbetat med jämställdhetsfrågor och ökat kunskapen hos personalen. Det är ett exempel när aktivt jämställdhetsarbete gör skillnad för individen. Utvecklingsarbetet har resulterat i ett förändrat arbetssätt, och en stor skillnad är att ärenden numera avkönas när de lyfts av handledare inför beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum