Privatleasing lockar trots hög kostnad
– Särskilt svårt är det att blicka tre år framåt i tiden och veta att det är en bil och en kostnad som passar ens liv. Det är sällan möjligt att säga upp ett avtal utan stora merkostnader, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.
Att det är bekvämt är nog också det mest övertygande argumentet, för särskilt billigt är det inte, även om det är lätt att luras av en månadskostnad som kan verka rimlig.
– Exempelvis 2 995 kronor per månad kan kännas billigt för en helt ny bil men det blir mer än 100 000 kronor efter tre år, säger Carl-Erik Stjernvall.
100 000 kronor kan räcka för att köpa en riktigt bra begagnad bil, som dessutom skulle ha ett betydande värde kvar efter tre års tid, eller som kontantinsats för att med sedvanligt billån själv äga sin nya bil.
– En ny bil är aldrig billig och med privatleasing lämnas ägandeskapet till finansbolag som dessutom vill gå med vinst. Det blir hyrestagaren som får betala för hela kalaset, säger Carl-Erik Stjernvall.
På senare tid har begagnatpriserna stabiliserats, och andrahandsvärden på bilar sjunkit mindre än tidigare år. Bland annat bonus-malus-systemet, ändrade förmånsregler för dem som kör tjänstebil och en ökad export har bidragit till att efterfrågan på en del begagnade bilar är större idag än tidigare.
Vinnare på det är bilägare och förstås även de finansbolag som äger leasingbilarna, eftersom bilarnas värde efter tre år kan bli högre än kalkylerna visar.
Tänk på det här innan du privatleasar:
- Vad händer om hushållets behov ändras? Behövs en större bil, en som är billigare eller erbjuds en tjänstebil?
- Har du/ni tidigare kunnat lägga undan motsvarande bilens månadshyra? Om inte är det risk för att ekonomin inte blir som man tänkt.
- Hade du/ni tänkt köpa en begagnad bil? En begagnad bil som är några år gammal är ofta billigare eftersom värdeminskningen inte blir lika stor, särskilt om man äger bilen en längre period.
- Finns det frågor du inte får svar på i leasingavtalet eller villkoren? Det är viktigt att all information finns med eftersom en hyra inte omfattas av konsumentköplagens reklamationsrätt. Kräv skriftliga förtydliganden om du är osäker på något.
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Årets däcktest: Flera bra alternativ men även två däck att undvika20.3.2025 13:36:29 CET | Pressmeddelande
Bra däck på bilen är såväl en trafiksäkerhets- som en plånboksfråga. Bra däck är inte bara säkrare och bekvämare, de lönar sig dessutom ofta bättre än billiga och sämre däck som måste bytas oftare, menar Riksförbundet M Sverige som nu presenterar årets stora däcktest.
Nytt krav på gasolkontroll i Tyskland i år17.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med 19 juni gäller ett nytt krav på gasolkontroll i Tyskland. För den som planerar en Europa-semester gäller det att utföra gasolkontrollen, förslagsvis i samband med besiktningen av husbilen eller husvagnen, och att ha kontrollintyget med sig under färd.
Bakslag för klimatet när vägtrafikens utsläpp ökar12.3.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag rapporterar bränsle- och drivmedelsbolagen organisation Drivkraft Sverige att utsläppen från bensin och diesel ökade med 22 procent 2024 jämfört med 2023. Alltså den bransch som omfattades av den tuffa reduktionsplikten men vars medlemmar samtidigt såg fördelarna med att tvingas sänka sina utsläpp och utveckla framtidens bensin och diesel.
Bättre skyltning ökar säkerheten kring A-traktorer27.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett höjt bötesbelopp för felaktig skyltning är helt rätt när A-traktorerna blir fler.
Årets mätning: Fler län har tillräckligt många publika laddstolpar24.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För sjunde året granskar Riksförbundet M Sverige utbyggnaden av publika laddstolpar. Bristen på laddstolpar har varit omfattande varje år, men med de nya kraven enligt EUs AFIR-förordning hamnar många län plötsligt på en godkänd nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum