Myndigheten för press, radio och tv

Nyhetstidningar får tillbaka 40 procent av sitt bortfall av annonsintäkter

Dela
Mediestödsnämnden har beslutat att fördela 150 miljoner kronor till 217 tryckta nyhetstidningar. Stödet lämnas som kompensation för det bortfall av annonsintäkter som spridningen av sjukdomen covid-19 fört med sig.

Vid ett extra sammanträde den 9 september prövade mediestödsnämnden de ansökningar som kommit in om krisstödet. Av de som beviljades stöd är 120 abonnerade tidningar och 97 är gratistidningar.

Det totala bortfallet av annonsintäkter för gruppen uppgår till 392 miljoner kronor för april – juni 2020. 91 nyhetstidningar får maxbeloppet som är 75 procent av bortfallet.

- Det är glädjande att medierna genom dessa miljoner ges förutsättningar att fortsätta med sitt viktiga samhällsuppdrag. Behovet av tillförlitlig journalistik är större än någonsin nu under pandemin, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT.

Bakgrund

Förordning (2020:716) om statligt stöd för utgivning av tryckta allmänna nyhetstidningar med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19 innehåller bestämmelser om ett tillfälligt mediestöd. Stöd kan lämnas för perioden april–juni 2020 till juridiska personer som ger ut tryckta allmänna nyhetstidningar. Stödets storlek fastställs utifrån tidningarnas distribuerade upplaga och kan som högst täcka 75 procent av tidningens bortfall av annonsintäkter.

Regeringen har även infört ytterligare ett mediestöd om 500 miljoner kronor som ska lämnas till allmänna nyhetsmedier för deras redaktionella verksamhet under året. Ansökningsomgången pågår mellan den 15 september och den 15 oktober.

För mer information

Listan över tidningar som beviljats stöd för utgivning finns bifogad nedan.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum