Myndigheten för press, radio och tv

Svenskarnas nyhetskonsumtion har ökat under corona-pandemin

Dela
Den pågående corona-pandemin har bidragit till en ökad efterfrågan på nyheter. Vår nya rapport "Svenska nyhetsvanor 2020 - i normaltider och kristider" visar att allt fler svenskar har tagit del av nyhetssändningar i radio, tv och på morgontidningarnas nyhetssajter. Störst ökning av nyhetsanvändningen har skett på public service-mediernas och TV4:s nyhetssajter.

En del av förklaringen till den kraftiga uppgången ligger sannolikt i de dagliga pressträffar som sänts direkt på SVT:s sajt. Det nyhetsprogram som har ökat mest under våren är Aktuellt, men även TV4 Nyheterna och Rapport har haft en ökad räckvidd. Sociala medier som nyhetsplattform har däremot inte fått något uppsving utan tvärtom minskade deras betydelse som källa till nyheter under pandemin.

Den digitala skiljelinjen blir allt mindre

I rapporten, Svenska nyhetsvanor i normaltider och kristider, beskrivs också hur svenskarna successivt har förändrat nyhetsanvändningen under åren 2000 – 2019 från papper och tablå till digitala nyhetsmedier. I slutet av 2010-talet har den digitala skiljelinjen mellan yngre och äldre blivit något mindre, eftersom den äldre delen av befolkningen har blivit allt mer digitala.

Rapporten Svenska nyhetsvanor 2020 - i normaltider och kristider är gjord av Ulrika Andersson, docent och biträdande föreståndare för SOM-institutet, på uppdrag av Myndigheten för press, radio och tv.

Nyckelord

Kontakter

Vid frågor kontakta
Ulrika Andersson, docent, forskare och biträdande föreståndare SOM-institutet
031-786 33 00

Bilder

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum