Myndigheten för press, radio och tv

159 nyhetsmedier får dela på 500 miljoner i redaktionsstöd

Dela
Mediestödsnämnden har beslutat att ge redaktionsstöd till 159 allmänna nyhetsmedier. Dessa får dela på 500 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av stöd för sin redaktionella verksamhet.

Det är första gången som redaktionsstödet fördelas och stödnivån baseras på storleken på mediernas redaktionella kostnader. I år finns särskilda bestämmelser med anledning av pandemin, som möjliggör för fler kategorier av nyhetsmedier att ta del av stödet. Av de 217 ansökningarna som kom in beslutade mediestödsnämnden att bevilja stöd för 159 av dessa. Majoriteten av stödet går till traditionella dagstidningar, men även gratistidningar och webbtidningar får del av stödet.

-Mediebranschen har drabbats särskilt hårt under pandemin och därför är vi väldigt glada över att kunna lämna ytterligare 500 miljoner kronor till nyhetsmedierna i år, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv.

Så fördelas redaktionsstödet

  • 98 bolag som tillsammans ger ut 159 olika medier
  • 450 miljoner kronor fördelas mellan 113 traditionella dagstidningar
  • 25 miljoner kronor fördelas mellan 23 gratistidningar
  • 20 miljoner kronor fördelas mellan 20 webbtidningar
  • 4 miljoner kronor fördelas mellan 3 radio- och tv-kanaler

Redaktionsstödet är tänkt som ett återkommande mediestöd. För i år har MPRT fått 500 miljoner kronor att fördela. Summan av det totala sökta redaktionsstödet i ansökningarna översteg en miljard kronor och nämnden justerade därför ned stödnivån till de sökande.

Bakgrund

Regeringen har infört ett nytt stöd inom mediestödsförordningen (2008:2053) som kan ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. Stödet kan lämnas till alla typer av allmänna nyhetsmedier som dagspress, gratistidningar, webbaserade medier och i år även till nyhetsverksamheten inom radio- och tv. Syftet med stödet är att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och blir ett permanent mediestöd.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum