159 nyhetsmedier får dela på 500 miljoner i redaktionsstöd
Det är första gången som redaktionsstödet fördelas och stödnivån baseras på storleken på mediernas redaktionella kostnader. I år finns särskilda bestämmelser med anledning av pandemin, som möjliggör för fler kategorier av nyhetsmedier att ta del av stödet. Av de 217 ansökningarna som kom in beslutade mediestödsnämnden att bevilja stöd för 159 av dessa. Majoriteten av stödet går till traditionella dagstidningar, men även gratistidningar och webbtidningar får del av stödet.
-Mediebranschen har drabbats särskilt hårt under pandemin och därför är vi väldigt glada över att kunna lämna ytterligare 500 miljoner kronor till nyhetsmedierna i år, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv.
Så fördelas redaktionsstödet
- 98 bolag som tillsammans ger ut 159 olika medier
- 450 miljoner kronor fördelas mellan 113 traditionella dagstidningar
- 25 miljoner kronor fördelas mellan 23 gratistidningar
- 20 miljoner kronor fördelas mellan 20 webbtidningar
- 4 miljoner kronor fördelas mellan 3 radio- och tv-kanaler
Redaktionsstödet är tänkt som ett återkommande mediestöd. För i år har MPRT fått 500 miljoner kronor att fördela. Summan av det totala sökta redaktionsstödet i ansökningarna översteg en miljard kronor och nämnden justerade därför ned stödnivån till de sökande.
Bakgrund
Regeringen har infört ett nytt stöd inom mediestödsförordningen (2008:2053) som kan ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. Stödet kan lämnas till alla typer av allmänna nyhetsmedier som dagspress, gratistidningar, webbaserade medier och i år även till nyhetsverksamheten inom radio- och tv. Syftet med stödet är att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och blir ett permanent mediestöd.
Nyckelord
Kontakter
Georg LagerbergEnhetschef
Tel:08-580 070 32georg.lagerberg@mprt.seDokument
Länkar
Om
Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Medierna i P1 om Uppdrag granskning frias25.9.2023 11:55:35 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar Medierna i P1 som anmäldes av Uppdrag gransknings ansvarige utgivare.
SVT:s Trädgårdstider fälls för inslag med hälsodrycker11.9.2023 11:49:20 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller inslag i programmet Trädgårdstider för osaklighet. I inslagen tillskrev programledaren örter och svampar olika hälsofrämjande effekter. Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna.
MPRT beslutar om tillstånd för nya digitala radiokanaler23.8.2023 13:56:35 CEST | Pressmeddelande
MPRT har meddelat ytterligare tillstånd att sända i det digitala marknätet. Sändningarna kommer att innehålla en blandning av olika slags musik, nyheter och väder, men också program om sport och samhällsinformation.
Ett nytt mediestöd – föreskrifter på remiss5.7.2023 16:18:07 CEST | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har tagit fram utkast till föreskrifter för det nya mediestödet som avses träda i kraft den 1 januari 2024. Nu kan det lämnas synpunkter på föreslagna föreskrifter.
Granskningsnämnden friar uppmärksammat SVT-program om surrogatmödraskap3.7.2023 11:51:02 CEST | Pressmeddelande
Carina Bergfeldts intervju med festfixaren Micael Bindefeld och hans man anmäldes av ett flertal personer samt Sveriges Kvinnoorganisationer när det sändes i mars i år i SVT1. Nämnden konstaterar att programmet väcker vissa etiska frågor men att det inte var partiskt eller uppenbart kränkande mot kvinnor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum