Vattenfall Värme ny medlem i Klimatdialogen
Vattenfall i Motala-Askersund är de första av Vattenfalls fjärrvärmenät att anslutas till Klimatdialogen.
– Vattenfall har som ambition att hjälpa våra kunder att bli fossilfria och Klimatdialogen är ett utmärkt verktyg för att uppnå detta. Vi är väldigt nöjda med att ha startat det arbetet i Motala-Askersund och vi kommer att jobba vidare för att framöver kunna ha klimatdialoger på alla våra fjärrvärmeorter, säger Kurosh Beradari, marknadschef på Vattenfall Värme.
Klimatdialogen är sedan 2019 ett valfritt tillägg för medlemmar i Prisdialogen. Genom Klimatdialogen kan fjärrvärmeleverantörer som är medlemmar i Prisdialogen utöka dialogen med kunder och andra aktörer för att diskutera lokala klimat- och miljöfrågor.
Målet att minska klimat- och miljöpåverkan ska uppnås genom dessa lokala dialoger, där fjärrvärmeleverantörer, kunder och eventuellt andra aktörer (till exempel bränsleleverantörer, elnätsbolag eller VA-bolag) diskuterar, samverkar och tar fram planer för hur det lokala klimat- och miljöarbetet ska genomföras. Förhoppningen är att goda lokala exempel genom Klimatdialogen ska göras tillgängliga och spridas för att inspirera till vidare utveckling.
– Jätteroligt att Vattenfall har lyckats starta upp en klimatdialog trots att förutsättningarna för möten har varit begränsade detta pandemiår. Vi vet att det finns planer på fler lokala klimatdialoger runtom i landet. Förhoppningsvis kan vi under 2021 på allvar börja dra nytta av varandras erfarenheter och inspireras av de goda exempel som finns, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta och styrelseordförande för Prisdialogen.
Medlemmar i Klimatdialogen är:
- E.ON Energilösningar – medlemskap för Norrköping-Söderköping
- Jönköping Energi
- Mölndal Energi
- Sundsvall Energi
- Tekniska Verken i Linköping – medlemskap för både Katrineholm och Linköping
- Telge Nät
- Vattenfall Värme – medlemskap för Motala-Askersund
- Växjö Energi
- Öresundskraft
Om Prisdialogen och Klimatdialogen
Prisdialogen är en modell för lokal dialog med central prövning, för att stärka fjärrvärmekundens ställning på värmemarknaden och öka förtroendet för fjärrvärmeleverantörens prissättning. År 2020 omfattar Prisdialogen 76 procent av de totala fjärrvärmeleveranserna, till cirka 2,1 miljoner hushåll. Bakom Prisdialogen står Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Energiföretagen Sverige. Läs mer om Prisdialogen på www.prisdialogen.se
Klimatdialogen är ett forum för arbetet med lokala klimat- och miljöfrågor och ett tillval för Prisdialogens medlemmar. Den är, liksom Prisdialogen, ett nationellt initiativ med lokal utgångpunkt. Klimatdialogen erbjuder en struktur och ett arbetssätt att applicera på lokalt miljö- och klimatarbete
Nyckelord
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Sveriges bostadsmarknad alltmer tudelad – rekordmånga tomma lägenheter trots fortsatt bostadsbrist i storstäder12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadsmarknaden i Sverige är i snabb förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport "En tudelad bostadsmarknad" som publiceras i dag. – Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta. Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag, menar hon.
Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.
Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.
Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.
Här är finalisterna i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka tre renoveringsprojekt som går vidare till final i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025. Av tio nominerade bidrag har juryn valt ut tre finalister som alla utmärker sig genom hållbarhet, innovation och god gestaltning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum