Region Örebro län

Covid-19-prover från Örebro börjar nu analyseras i Tyskland

Dela
Region Örebro län skickar sedan den 16 december den största delen av de prover som beställs via 1177.se för påvisning av SARS-CoV-2 till Eurofins laboratorium i Ebersberg utanför München i södra Tyskland.

- Eurofins har ett avtal med Folkhälsomyndigheten om att kunna utföra mer än 50 000 tester per dag åt Sverige och vi har nu anslutit oss till det avtalet för att få möjlighet till en mycket hög analyskapacitet, säger Martin Sundqvist, överläkare vid Laboratoriemedicinska klinikens enhet för Klinisk Mikrobiologi.

- Eurofins har ordnat en mycket bra logistiklösning som gör att vi kan skicka prover sex dagar i veckan som sedan flygs ner till Tyskland. Vi räknar med att svarstiderna blir oförändrade jämfört med idag.

I och med att prover nu skickas till Eurofins så betyder det att samarbetet med ABC-labs i Stockholm (som har varit begränsat till 500 prover om dagen) kommer att avslutas men samarbetet med SVA i Uppsala fortsätter.

- Vi påminner om att det är viktigt att alla med symtom på covid-19 eller som är uppmanade av vården i samband med smittspårning beställer tid för provtagning via 1177.se, säger Martin Sundqvist.

Kontakt

Martin Sundqvist, överläkare vid Laboratoriemedicinska klinikens enhet för Klinisk Mikrobiologi

E-post: martin.sundqvist@regionorebrolan.se

Telefon: 019-6023586

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Jimmy Nivrén Olsson får ta emot Region Örebro läns kulturpris 202328.11.2023 13:00:30 CET | Pressmeddelande

Region Örebro läns kulturpris 2023 tilldelas den Norabaserade manusförfattaren Jimmy Nivrén Olsson. Han har bland annat uppmärksammats för förra årets juldagspremiär på bio, UFO Sweden, som har sålts till över 80 länder. Han har också delat med sig av sin kunskap till yngre kreatörer genom mentorskap, föreläsningar och sommarjobbscoachning. Årets två kulturstipendiater är violinisten Olof Ericsson och dansaren Jessica Andrenacci.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum