Almega

”Stoppa striktare regelförändringar” – Almega om nya regler kring korttidsstödet

Dela
Tillväxtverkets hantering av stödet för korttidsarbete har, lindrigt uttryckt, varit osmidig. Trots detta adderas nu ytterligare krav och regler till processen. Nu kräver Almega att regering och riksdag stoppar striktare regelförändringar kring korttidsstödet.
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

– Med tanke på att Tillväxtverket inte klarat av att hantera gällande regelverk är det knappast läge att införa en striktare hantering. Regelkrånglet måste stoppas. Pengarna behövs nu, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

De förändringar som Andreas Åström syftar på är bland annat att företagen måste bevisa sin allvarlig ekonomiska svårighet redan vid ansökan.

– Detta måste gå att göra i slutavstämningen. Risken är annars att företagen istället väljer att säga upp den personal som är korttidspermitterad. Korttidsstödet administreras av företagen, men är ju i realiteten ämnat för de anställda som därmed får behålla sin anställning, säger Andreas Åström.

Regeringen har även föreslagit ett krav på revisorsintyg trots att Tillväxtverket noterat att ”kravet på revisorsintyg innebär en högre administrativ börda för de sökande företagen, vilket kan försvåra möjligheterna för dem att ta del av stödet”.

– Förändringarna av regelverket i mer restriktiv riktning innebär att Tillväxtverkets it-system måste uppdateras, vilket tar fem till åtta veckor. Detta riskerar att skapa en konkursvåg eftersom utbetalningarna, som tidplanen ser ut nu, kommer att göras först vid valborg eller i värsta fall midsommar. Det är katastrofalt om företagen tvingas ligga ute så länge med pengar i ett läge där deras likviditet är extremt ansträngd, säger Andreas Åström.

– Regering och riksdag måste nu se till att stryka de nya regler som leder till kraftigt fördröjda utbetalningar. Politikerna måste lösa problemen på Tillväxtverket, inte bidra till att förvärra dem, säger Andreas Åström.

Nyckelord

Bilder

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 500 medlemsföretag som sammanlagt har över 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige24.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter flera år av akuta krisinsatser finns nu utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. “Almega vill se skattelättnader för såväl anställda som arbetsgivare men även satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och kompetensutveckling. Sedan måste regeringen tänka om gällande arbetskraftsinvandringen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye