Umeå kommun

Internationell plattform lyfter cirkulära initiativ från Umeå

Dela
På tisdag, den 23 mars, lanseras en ny internationell digital plattform för cirkulära regioner och cirkulära initiativ. Först ut att presenteras är initiativ från Umeå och Oslo. Syftet är att inspirera till utveckling inom cirkulär ekonomi genom att lyfta exempel inom såväl offentlig, som ideell och privat sektor.

– Jag är så glad över att vi nu får se resultatet av den här kartläggningen i Umeå. Det här är ett viktigt steg på vägen till att skapa en hållbar stad och för de representanter som driver olika initiativ är detta ett bra sätt att få synas och berätta mer om sina verksamheter, säger Janet Ågren (S), kommunalråd, Umeå kommun, som kommer att medverka under lanseringen.

Kartläggningen av cirkulära initiativ har genomförts på rekommendation från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, som genomförde en analys av förutsättningarna för en cirkulär omställning i Umeå 2019-2020.

Plattformen som har tagits fram i samarbete mellan Umeå kommun, ESAM och Circular regions utgörs av en digital konferens med utställningsytor, så kallade expobooths, med företag och de olika exempel som finns med i kartläggningen.

Bland initiativen från Umeå kommer bland andra följande att presenteras:

  • Norrmejerier
  • Cytiva
  • Harvest (Tobias Remes)
  • Vakin
  • Fritidsbanken
  • Inrego AB
  • CEBANS
  • HAFSEN

Lanseringen av plattformen sker tisdag den 23 mars kl. 14. Varmt välkommen att delta!

Anmäl dig här!

Mer information:
Janet Ågren (S)
kommunalråd
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Vill du veta mer om hur Umeå kommun arbetar med cirkulär omställning? Kontakta gärna utvecklingsstrateg Liv Öberg, som arbetar med att stötta kommunens interna processer på området och det arbete som rör utveckling av ett hållbart och cirkulärt näringsliv.

Liv Öberg
utvecklingsstrateg, projektledare
Umeå kommun Näringsliv
070-611 18 40
liv.oberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye