Stockholms stad

Gemensamt uttalande med anledning av icke tillståndsgivna sammankomster i Stockholm

Dela
Idag lördag 20 mars planeras demonstrationer runt om i världen mot myndigheters coronarestriktioner. Även i Stockholm finns uppgifter om icke tillståndsgivna allmänna sammankomster.

– Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Stadens mobila ordningsvakter samverkar idag tillsammans med polisen. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

– Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Smittläget är fortfarande kritiskt i länet. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning, säger Stockholms läns landshövding Sven-Erik Österberg.

– Polisens uppdrag är att se till att de som vill uttrycka sin åsikt får möjlighet till det. I dagsläget finns det dock begränsningar i hur det kan gå till. Vi strävar efter en dialog med arrangörer om att begränsa antalet deltagare till högst åtta personer. Om det inte hörsammas kommer polisen tvingas upplösa den allmänna sammankomsten och kan komma att avlägsna personer från platsen, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye