Håll Sverige Rent

330 000 barn redan anmälda till årets skräpjakt

Dela
Intresset är stort för skräpplockarkampanjen Vi Håller Rent, som snart drar igång. Fler än 330 000 barn är redan anmälda till årets upplaga av skräpjakten, som arrangeras av stiftelsen Håll Sverige Rent.

– Vi hoppas på nytt rekord för antalet deltagare. Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Att plocka skräp är det bästa sättet att bli medveten om problemet och få människor att ändra beteende, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Vi Håller Rent är Sveriges största skräpplockarkampanj. Förra året deltog över 676 000 personer, varav fler än 583 000 var barn. 287 av landets 290 kommuner var med och stöttade kampanjen. Redan innan årets kampanj dragit igång är fler än 330 000 barn anmälda och är redo att ge sig ut på skräpjakt.

– Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Samtidigt kommer mycket av skräpet i haven från den mat och dryck som vi konsumerar på språng. Där måste vi alla ändra beteende – och få bättre möjlighet att sortera på stan, säger Johanna Ragnartz.

Men skräpplockningen handlar inte om att städa – utan om att lära. Och nedskräpningen är en fråga som engagerar många. Hela 90 procent av svenskarna tycker att det rätt att säga till om man ser någon slänga skräp på marken. Och mer än var sjunde har sagt ifrån när andra skräpat ner, enligt Håll Sverige Rents årliga undersökning Nedskräpningsbarometern.

– För barnen är skräpjakten inte bara en rolig aktivitet, utan något som kan öppna ögonen för att skräpet är en resurs, som vi inte har råd att slänga bort. Barn är oftast också mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner, säger Johanna Ragnartz.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se

Anna Lilja, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 076-015 39 72, anna.lilja@hsr.se

 

Siffror om Vi Håller Rent och nedskräpning

  • Fler än 330 000 barn i hela landet är hittills anmälda till årets kampanj.
  • Förra året deltog 676 000 personer, varav fler än 583 000 var barn.
  • 287 av landets 290 kommuner var med och ordnade aktiviteter i samband med kampanjen 2018.
  • 80 procent av allt skräp på land blir skräp i havet.

Källa: Håll Sverige Rent

Fakta: Vi Håller Rent

  • Vi Håller Rent är Sveriges största skräpplockarkampanj med nästan 700 000 deltagare. Det är främst skolor och förskolor som är ute och plockar skräp i ett pedagogiskt syfte.
  • Konceptet är enkelt – det handlar om att plocka upp skräpet från en plats du tycker om. Om du plockar skräp på en strand – bli en Kusträddare. Anmälan görs här: http://www.hsr.se/vi-haller-rent/anmal-dig-har
  • De kommuner som anmäler sig till kampanjen stöttar alla skolor och förskolor genom att dela ut säckar och påsar som Håll Sverige Rent kostnadsfritt tillhandahåller. Kommuner erbjuder ofta hämtning av det insamlade skräpet.
  • På Håll Sverige Rents webbplats kan du se vilka kommuner, skolor och förskolor som hittills är anmälda: https://www.hsr.se/vhr2019/kommuner

Källa: Håll Sverige Rent

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye