Myndigheten för press, radio och tv

SR fälls för gynnande av musselodling

Dela
Granskningsnämnden fäller ett inslag i P4 Morgon Göteborg som direktsändes från en musselodling på västkusten, i vilket företagets vd intervjuades.

Gransknings­nämnden anser att inslaget i sig, med bland annat omnämnandet av företagets namn, fokuseringen på inspelningsmiljön och företagets ekologiska produkter, medförde ett gynnande men att det gynnandet motiverades av ett tydligt informations- och underhållningsintresse. Vd:ns uttryckliga vädjan till lyssnarna om att köpa svenska ekologiska musslor, från det aktuella namngivna musselodlingsföretaget, gick dock utöver vad som får anses motiverat av ett informations- eller underhållningsintresse. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Sveriges Radio riskerar en särskild avgift om 25 000 kronor för överträdelsen av bestämmelsen.

Övriga avgjorda ärenden

Granskningsnämnden tog beslut i ytterligare fem ärenden. Samtliga ärenden friades.

  • Ett inslag i SR:s Plånboken om hörapparater (20/05528).
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om felaktigt utbetald assistansersättning (21/00159).
  • Ett inslag i SR:s Ring P1 (20/05982).
  • Ett inslag i TV4 Nyheterna om sophantering och en kommun (20/05441).
  • SVT:s program Uppdrag granskning: Borta med vinden (20/05529).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum