Lång väg kvar för fackliga rättigheter i EU

- Konsekvensen av den här domen blir att omkring tio miljoner anställda i statlig tjänst i hela EU förvägras de rättigheter som sedan tidigare finns för alla anställda i den privata sektorn, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST, ett av de fackförbund som drivit frågan till EU-domstolen.
De offentliganställdas fackliga sammanslutning i Europa, EPSU, har tillsammans med arbetsgivarsidan slutit avtal som garanterar samma rättigheter för offentliganställda när det gäller samråd och information som privatanställda har. I anslutning till att avtalet tecknades begärde facken också i enlighet med bestämmelser i Lissabonfördraget att EU-kommissionen skulle lägga fram överenskommelsen som ett EU-direktiv för medlemsstaterna att besluta om. EU-kommissionen meddelade 2018 att den inte avsåg att lägga fram något sådant förslag med hänvisning till EU:s subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen. De fackliga organisationerna begärde då att frågan skulle prövas i EU-domstolen, eftersom kommissionens beslut bryter mot Lissabonfördragets skrivning om genomförande på unionsnivå. Dagens dom innebär alltså att domstolen valt att gå på kommissionens linje.
- Ambitionerna att bygga ett socialt starkare Europa omintetgörs. EU-kommissionen har tidigare uppmuntrat till den här sortens avtal i EU som ett led i att stärka den sociala dialogen och skapa ett löntagarnas Europa. Den här domen visar att vad som sägs är en sak, men det som blir verklighet är något helt annat. Nu förväntar vi oss att EU-kommissionen lägger fram ett eget förslag till direktiv för offentliganställdas rätt till medinflytande. Bara då kan förtroendet för den sociala dialogen återupprättas, säger Britta Lejon.
Bakgrund:
2015 slöt fack (EPSU och CESI) och arbetsgivare (European Public Administration Employers - EUPAE) inom den offentliga sektorn avtal på EU-nivå som reglerade villkoren för rätten till information och samråd för anställda inom den statliga sektorn. Avtalet innebar att tjänstemän och andra anställda i medlemsstaternas statsförvaltningar nu skulle omfattas av samma rättigheter som privatanställda har, och som redan är reglerat i EU-direktiv. I anslutning till att avtalet tecknades begärde facken också i enlighet med bestämmelser i Lissabonfördraget att EU-kommissionen skulle lägga fram överenskommelsen som ett EU-direktiv för medlemsstaterna att besluta om.
Efter tre års väntan, i mars 2018, meddelade EU-kommissionen att den inte avsåg att lägga fram något sådant förslag med hänvisning till EU:s subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen. De fackliga organisationerna begärde då genom EPSU (europafacket för offentliganställda) att frågan skulle prövas i EU-domstolen, eftersom kommissionens beslut bryter mot Lissabonfördragets skrivning om genomförande på unionsnivå.
EPSU står för Europeiska federationen för offentliganställdas förbund och består av 8 miljoner offentliganställda från över 260 fackförbund, bland andra Fackförbundet ST. EPSU organiserar arbetstagare inom energi, vatten och avfall, hälso- och sjukvård och sociala tjänster samt kommunal och statlig förvaltning, i samtliga europeiska länder inklusive EU:s grannländer i öst. Mer information om EPSU finns på http://www.epsu.org
Nyckelord
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73anders.maxson@st.orgBilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Flera förbättringar i avtalet för anställda inom Sveriges järnvägsinfrastruktur13.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lönehöjningar i nivå med märket, höjt OB-tillägg och en gemensam satsning mot hot och våld – det är några av Fackförbundet STs vinster i det nya kollektivavtalet för medlemmar inom bransch järnvägsinfrastruktur. Dessutom får deltidsanställda nu rätt till övertidsersättning från första timmen – en efterlängtad förbättring.
Nytt avtal klart för spårtrafiken2.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Löneökningar på 6,4 procent på två år och en stärkt individgaranti. Det är resultatet av avtalsförhandlingarna inom spårtrafiken. Dessutom kan deltidsanställda räkna med högre övertidsersättning framöver. Parterna har också kommit överens om att intensifiera arbetet för förkortad arbetstid.
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum