Tekniska verken i Linköping

Edutainment på Kolmården när 1 500 åttondeklassare från Linköping deltog i Bästa världen

Dela
Bästa världen är ett samarbetsprojekt mellan Linköpings kommun, Tekniska verken, Kolmårdens djurpark, Lejonfastigheter och Bixia som lyfter frågor kring hållbarhet ur både ett lokalt och globalt perspektiv. Under hösten har åttondeklassare från Linköping för fjärde året i rad haft fullt fokus på energi och hållbarhet.

Del två av de tre delarna i projektet är ett besök Kolmården där det i år bjöds på många leenden och pirr i magen. Genom edutainment, att genomföra experiment i några av parkens åkattraktioner lär sig eleverna om teknik och fysik på ett roligt och annorlunda sätt.
Även cheferna inom samarbetet för Bästa världen har passat på att besöka Kolmården tillsammans med eleverna.

- Projektet Bästa världen lyfter viktiga frågor inom hållbarhet utifrån både ett globalt och lokalt perspektiv. Att vara på plats här och få se hur projektet knyter ihop delarna, samtidigt som eleverna lär sig på ett lustfyllt sätt känns väldigt bra, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef, Tekniska verken.

Med på besöket var även bland andra Maria Widfeldt, hållbarhetschef Lejonfastigheter, Anders Jolby, Utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör och Christel Horsak, avdelningschef grundskolan, båda från Linköpings kommun.

Projektet består av tre delar
Del 1: Så funkar det i Linköping – Tema vatten år 2, avfall år 5 och energi år 8. Eleverna lär sig om hur det fungerar i närmiljön. Till sin hjälp har de webbplatsen Bästa världen.
Del 2: Besök på Kolmården – Vi knyter det globala perspektivet till det lokala.
Del 3: Vad kan jag/vi göra i vår vardag? -Fokus på individen och den egna handlingskraften där eleverna gör egna projektarbeten, experiment, spel och filmer med mera.

Om Bästa världen
Det här läsåret flyttas projektarbetet för årskurs 2 och 5 till vårterminen. Bästa världen ger elever möjligheter att lära på ett lustfyllt vis för att stärka handlingskompetensen i hållbarhetsfrågor. Detta sker genom engagerande undervisning i samverkan med omgivande samhälle. Det är skolan äger ansvaret för Bästa världen som helhet och utgångspunkten för innehållet är aktuell läroplan. Inriktningen är positiv och uppmuntrar till egna reflektioner och handlingar.

Samarbetspartners är Linköpings kommun, Tekniska verken, Kolmårdens djurpark, Lejonfastigheter och Bixia.

För mer information kontakta gärna:
Simon Hjort, Projektledare , Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, Linköpings kommun, 072-5740215
simon.hjort@utb.linkoping.se

Johnnie Aronsson, Projektledare , Tekniska verken i Linköping, 013-20 82 37
johnnie.aronsson@tekniskaverken.se

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Läs om vårt bidrag till FN:s globala mål här

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Nu byggs framtidens laddplats för tung trafik – ChargeLab Mjölby27.9.2023 14:00:30 CEST | Pressmeddelande

Idag, onsdagen den 27 september, togs första spadtaget för ChargeLab Mjölby – den laddplats som Tekniska verken och MSE, i samarbete med Scania och Mjölby kommun, kommer att uppföra vid det strategiska läget Mjölby Västra trafikplats. Målet är att bli en av Europas första laddplatser för tung trafik med den nya MCS-standarden, Megawatt Charging System. ChargeLab Mjölby blir också bli en pilot för innovation och utveckling vad gäller smarta elnät.

Svensk Biogas kan inte längre ta halva skattesmällen25.9.2023 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Natten till den 27 september höjer Svensk Biogas motvilligt priset på sina tankstationer. För att stötta sina kunder och markera biogasens viktiga roll i klimatomställningen, valde Svensk Biogas att själva gå in med halva kostnaden när den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år. Nu har man inte längre möjlighet att fortsätta att delvis kompensera för skattehöjningen, utan höjer priset med resterande andel – omkring 2,45 kronor per kilo.

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum