Stångåstaden

Eddan nominerat till Östergötlands arkitekturpris

Dela
Stångåstadens kvarter Eddan i korsningen Djurgårdsgatan-Drottninggatan i Linköping är nominerat till Östergötlands arkitekturpris. I motiveringen står bland annat att läsa att projektet har genomförts med imponerande hög byggnadskvalitet och att byggnationen förstärker karaktären av innerstad.
Kvarteret Eddan i Linköping
Kvarteret Eddan i Linköping

Platsen där Eddan ligger, vid korsningen Drottninggatan-Djurgårdsgatan, har varit allt från busstation till parkeringsplats. Våren 2020 stod kvarteret Eddan redo för inflyttning. Kvarteret består av 231 bostäder och 3400 kvm yta för kommersiella lokaler.

Motivering:

De två nya kvarteren har tillkommit genom en lång process som inleddes med parallella uppdrag om parkeringshus/bostäder 2005 och därefter ändrat innehåll och inriktning ett flertal gånger. Den nya bebyggelsen har funnit en form som stadsbyggnadsmässigt förstärker karaktären av innerstad. Två tydligt definierade bostadskvarter som gestaltats med inspiration från, och med stor hänsyn till, omgivande gator och byggnader. Projektet är inte bara väl gestaltat som stadsbyggnadsidé utan har också genomförts med imponerande hög byggnadskvalitet och fokus på kvarteren som helhet. Byggherren har på ett föredömligt sätt låtit kvalitet och långsiktighet prägla processen, bl.a. genom att ursprungsarkitekten fått medverka som rådgivare under hela byggnationen.

Om Östergötlands arkitekturpris:

Östergötlands arkitekturpris ges åt ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet innefattande ett eller flera av följande områden: husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering. Pristagare utses av en jury, bestående av fyra ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter Östergötlands årsmöte. 

Om Eddan:

Byggherre: Stångåstaden

Arkitekt: Tengbomgruppen AB

Byggentreprenör: ED Bygg Sverige AB

Antal bostäder: 231

Storlek på bostäder: 21-137 kvm, 1-6 rum och kök

Yta för kommersiella lokaler: 3400 kvm

Nyckelord

Bilder

Kvarteret Eddan i Linköping
Kvarteret Eddan i Linköping
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Sverige behöver höja renoveringstakten och göra en grön omställning24.11.2023 09:05:30 CET | Blogginlägg

Det kommer rapporter nästan dagligen om hur bostadsbyggandet minskar. När jag lyssnar på kollegor ute i landet i både privata och offentligt ägda bolag så stämmer bilden. Det finns förstås undantag men de allra flesta avvaktar med nyproduktion. Det är svårare att få ihop kalkylen och dessutom finns presumtionshyresdomen som skapar osäkerhet kring intäktssidan. Sammantaget gör det här förstås att frågan om att effektivisera och försöka sänka kostnaderna för att bygga viktigare än någonsin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum