Myndigheten för press, radio och tv

Över 200 ansökningar om stöd för lokal journalistik 2022

Dela
För drygt en vecka sedan stängde årets ansökan för stöd för lokal journalistik. I år fick MPRT in 218 ansökningar och summan för de sökta stöden landade på cirka 260 miljoner kronor. Då mediestödsnämnden endast har drygt 80 miljoner kronor att fördela för stödet så kommer nämnden att behöva prioritera bland ansökningarna.

Stödet för lokal journalistik kallas ibland även för ”vita fläckar-stödet”. Syftet är att stödja insatser för journalistisk bevakning i svagt bevakade områden runt om i landet, så kallade vita fläckar.

- Vi är glada över att det finns ett så stort intresse för vita fläckar-stödet eftersom vi ser att det gör direkt nytta för lokaljournalistiken och bevakningen av kommunerna runt om i landet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT.

Årets ansökningar i korthet

Sedan 2021 kan nämnden bevilja stöd över flera år, som högst tre år.

  • 142 av årets ansökningar är från medier som förra året beviljades stöd för samma insats 2021. Det totala sökta beloppet för dessa medier är i år cirka 170 miljoner kronor.
  • 76 av årets ansökningar gäller nya insatser som inte har beviljats stöd för lokal journalistik tidigare. Det totala sökta beloppet för dessa medier är cirka 90 miljoner kronor.
  • Sedan tidigare har 93 insatser stöd för 2022 genom beslut som fattades förra året.

Mediestödsnämnden fördelar stödet utifrån områdets förutsättningar, insatsens karaktär och aktörens långsiktighet i området. Fördelningen av årets stöd kommer att hanteras av mediestödsnämnden vid ett sammanträde i juni.

Bakgrund

Stöd för lokal journalistik är en del av mediestödsförordningen (2018:2053). Stödet kan sökas av allmänna nyhetsmedier som planerar att starta, utöka eller upprätthålla den journalistiska bevakningen i svagt bevakade områden. Ett område utgörs i första hand av en kommun men kan också vara en del av en kommun eller flera närliggande kommuner. Nämnden kan bevilja stöd upp till två miljoner kronor för en insats och per kalenderår.

Nyckelord

Kontakter

Vid frågor kontakta:
Kajsa Rohdin
08-580 070 42

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum