Problem med sexuell hälsa osynliga i vården

En övervägande majoritet (58 procent) svarar att de i stort sett känner sig nöjda med sexlivet de senaste tolv månaderna. Mer än varannan kvinna (57 procent) och varannan man (50 procent) uppgav dock att de under de senaste tolv månaderna upplevt problem i samband med sexlivet. Det vanligast förekommande problemet bland kvinnor var att ha saknat intresse för sex, medan det bland män var att få orgasm snabbare än önskat.
En stor majoritet (78 procent) har svarat att de aldrig fått frågor om sitt sexliv eller sin sexuella hälsa i samband med besök inom hälso- och sjukvården. Bland dem som svarat att de upplevt sexuella problem under de senaste tolv månaderna uppgav endast cirka var femte person (18 procent) att de sökt hjälp eller vård för sina problem.
– Det är viktigt att frågor om sexuell hälsa lyfts fram inom hälso- och sjukvården eftersom sexuell hälsa har betydelse för vårt psykiska, fysiska och sociala välbefinnande i stort. Det är också viktigt eftersom sexuell ohälsa kan vara symtom på andra bakomliggande sjukdomar eller effekt av vissa behandlingar, säger Elias Svedberg, handläggare vid enheten för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i Region Stockholm och en av rapportens författare.
Könsskillnader i sexuell utsatthet och egenmakt
Ungefär varannan kvinna har svarat att de varit utsatta för sexuella trakasserier minst en gång. Bland män har ungefär var tionde svarat att de utsatts för sexuella trakasserier.
När det gäller att kunna säga nej till sex svarar färre män än kvinnor att de alltid eller ofta kan säga nej till sex (75 jämfört med 86 procent) eller kan säga ifrån till en sexpartner (73 jämfört med 84 procent).
Förslag på insatser
Utifrån resultaten föreslår CES bland annat ytterligare fördjupningsstudier för att analysera skillnaderna i sexuell hälsa och utsatthet i Stockholms län.
– Vi föreslår även kompetenshöjande insatser riktade till hälso- och sjukvården med syfte att höja kunskapsnivån om sexuell hälsa och sexuella dysfunktioner, säger Elias Svedberg.
Fakta
Rapporten presenterar och analyserar självrapporterade data kring sexuell hälsa och sexuell utsatthet bland befolkningen i Stockholms län och baseras på data från Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sverige 2017, ofta kallad SRHR2017.
Nyckelord
Kontakter
Elias SvedbergHandläggare SRHR
Tel:073-843 49 47elias.svedberg@regionstockholm.seCharlotta KjellbergPresskontakt, CESCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-123 372 10charlotta.eriksson-kjellberg@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Hjälp vid akuta allergiska reaktioner24.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
På närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta allergiska problem.
Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum