Norrköpings kommun

Norrköpings kommun satsar på ett ökat valdeltagande

Dela
I år är det valår. I Norrköping skiljer sig valdeltagandet mellan olika delar av staden. Det vill Norrköpings kommun ändra på, under satsningen som går under namnet ”Klart jag ska rösta!”.

– Norrköpings stadsbibliotek kommer att arbeta med information och aktiviteter för få fler att använda sin röst i valet. Det blir aktiviteter i mindre format för specifika grupper, och vid större lokala evenemang. För oss handlar det om att öka kunskapen om vårt demokratiska system för att stärka samhällsengagemanget, säger Ola Gustafsson, enhetschef på Norrköpings stadsbibliotek.

Norrköpings stadsbibliotek har fått i uppdrag att i samverkan med lokala aktörer genomföra aktiviteter som ska öka valdeltagandet i kommande val. På lång sikt ska satsningen bidra till Norrköpings demokratiska utveckling. Från juni och fram till valet den 11 september genomförs olika aktiviteter med syfte att väcka intresse och öka kunskapen om både val och demokrati. På längre sikt syftar satsningen till att stärka norrköpingsbors förtroende för samhällets demokratiska processer och tilliten till kommunen och andra institutioner i samhället. En prioriterad grupp för satsningen är unga förstagångsväljare. Ellika Kyndel, museipedagog på Stadsmuseet och Christian Tidrbrink, mediepedagog på Cnema har båda två valt att rikta sina aktiviteter till just den målgruppen.

– Går du och röstar som ung ökar chansen att du fortsätter med det även längre fram i livet, säger Christian Tidebrink.

Aktiviteter som genomförs i sommar är allt ifrån studiecirklar och föreläsningar till teaterföreställningar och filmvisningar. I augusti lanserar Stadsbiblioteket en andra säsong av poddcasten ”Öppen scen” som i år handlar om val och demokrati, där representanter från politiska ungdomsförbund gästar och samtalar med en bibliotekarie.

– Det är viktigt att engagera unga att vara medborgare som tar del i samhällsutvecklingen och är en positiv kraft för hur demokratin utvecklas på långt sikt här i Norrköping, säger Ellika Kyndel.

Information om aktiviteterna uppdateras löpande i Norrköpings evenemangskalender och kategoriseras under fliken ”demokrati”. 
Norrköpings evenemangskalender hittar du här

Fakta
Kultur- och fritidsnämnden har gett Norrköpings stadsbibliotek i uppdrag att inför valet 2022, genomföra demokratiinsatser i syfte att öka valdeltagandet i kommande val till riksdag, regions- och kommunfullmäktige. Norrköpings stadsbibliotek har bjudit in lokala aktörer, föreningar och studieförbund till samverkan, i syfte att genomföra aktiviteter som ökar norrköpingsbors vilja och förmåga att rösta i kommande val. Arbetet sker i samverkan med Kommunstyrelsens valkansli, Kultur-och fritidskontoret och lokala studieförbund och föreningar.

Valnämnden är Norrköpings kommun lokala valmyndighet. Valnämndens kansli planerar och genomför valet samt ser till att det går rätt till.
Mer information om valet hittar du här

Kontakt:
Ola Gustafsson
Titel: enhetschef, Norrköpings stadsbibliotek
Tel: 0730-20 15 52

Hanna Järvinen
Titel: projektledare, Norrköpings stadsbibliotek
Tel: 0725-27 93 98

Haris Agic
Titel: strateg, Kultur, event och fritid
Tel: 0730-20 15 74

Ellika Kyndel
Titel: museipedagog, Norrköpings stadsmuseum
Tel: 0730-20 16 17

Christian Tiderbrink
Titel: museipedagog, Cnema
Tel: 0730-20 17 79

__________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Mötesplats Norrköping – företagsbesök för dialog och utveckling21.9.2023 09:05:10 CEST | Pressinbjudan

Måndag den 25 september kommer närmare 80 företag ta emot besök av kommunfullmäktiges politiker tillsammans med tjänstepersoner från flera olika kontor. Syftet med dessa besök, som går under namnet Mötesplats Norrköping, är att mötas över gränserna för att öka förståelsen för varandra och utbyta perspektiv. Mötesplats Norrköping är en del av Handslaget – kommunens överenskommelse med näringslivet för ett förbättrat företagsklimat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum