Transportföretagen

Ny allians för hållbara flygsatsningar

Dela
Den 24:e juni tillkännagav EU-kommissionär Thierry Breton lanseringen av Alliance for Zero-Emission Aviation AZEA. Transportföretagen Flyg ansluter sig nu till Europas största el- och vätgasflygsatsning någonsin.
Fredrik Kämpfe, branschchef Flyg
Fredrik Kämpfe, branschchef Flyg

AZEA är en allians som syftar till att förbereda nästa steg i flygets omställning och säkerställa att flygtransporter bidrar till Europas klimatneutralitetsmål 2050 och är öppen för alla aktörer som är villiga att arbeta tillsammans för att förbereda flygsystemet för kommersiellt nollutsläppande el- och vätgasflyg. Nu tar Transportföretagen Flyg steget in i alliansen genom att söka medlemskap.

- Flyget står inför ett tekniksprång som kommer innebära stora fördelar, bland annat kraftigt ökad hållbarhet och lägre driftskostnader som kan komma att revolutionera flygets funktion i Sverige. Vid flera av flygdiskussionerna under årets Almedalsvecka har olika experter, beslutsfattare och politiker samstämmigt bekräftat att vi måste förbereda flygets infrastruktur på marken och i luften för denna utveckling. AZEA är en bred europeisk satsning på just detta. Därför är det helt naturligt att Transportföretagen Flyg ansluter sig till AZAE för att tillsammans med andra aktörer i Sverige och Europa skynda på arbetet med att förbereda ett flygets ekosystem för att vätgas- och eldrivna flygplan ska kunna tas i bruk. Det arbetet kan inte vänta, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Transportföretagen Flyg.

Steget in i alliansen innebär ett särskilt fokus på frågor som bränsle- och infrastrukturkraven för vätgas- och elektriska flygplan på flygplatser, standardisering och certifiering, och konsekvenserna för flygbolagen och flygtrafikledning.

- Ska vi nå våra klimatmål måste vi påbörja arbetet med att identifiera och undersöka vilka förutsättningar som krävs för att ta de nya moderna flygplanen i bruk. Representanter för flygplanstillverkare, flygbolag, flygplatser, energibolag, bränsleleverantörer, standardiserings- och certifieringsbyråer, passagerar- och miljöintressegrupper och tillsynsmyndigheter kommer alla att behöva gå samman.

- Den allians som vi nu går in i kommer vara en av flera viktiga steg den närmaste tiden för att skapa bättre förutsättningar för flyget och alla som vill resa hållbart. Vi kommer att behöva vidta många åtgärder för att lyfta flyget ur den situation som pandemin delvis har skapat, men vi behöver göra vad vi kan för att driva på övergången till koldioxidneutrala luftrum.

Vill du veta mer om hållbara resor eller hur flygets infrastruktur kan förbättras kommer Fredrik Kämpfe vara anträffbar för frågor under hela veckan i Almedalen.

(Besked om antagning till AZEA väntas i september.)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Kämpfe, branschchef Flyg
Fredrik Kämpfe, branschchef Flyg
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Välkommen satsning på statliga vägar - men det behövs mer15.9.2023 11:34:05 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har presenterat en satsning på 300 miljoner kronor per år för att möta underhållsskulden på landets statliga vägar och 100 miljoner extra för de enskilda vägarna. Transportföretagen ser positivt på att regeringen erkänner problemet, men att satsningen inte är tillräcklig. Bara för att stoppa underhållsskulden från att växa hade regeringen behövt satsa två miljarder extra per år.

Regeringen satsar på utbildningar i linje med Transportföretagens förslag12.9.2023 09:22:50 CEST | Pressmeddelande

Under tisdagsmorgonen presenterade regeringen en budgetnyhet där man satsar 1,7 miljarder kronor på totalt 19 500 nya utbildningsplatser under 2024. Av platserna återfinns 16 500 i yrkesvux medan 3 000 ska skapas inom yrkeshögskolan. Regeringen uppger att det är frågan om en permanent satsning och att det fram till 2026 rör sig om en satsning på totalt nästan tre miljarder kronor. Transportföretagen välkomnar dagens besked.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum