Contentalot

Så mycket kostar det att äga båt

Dela
Många drömmer om att äga en egen båt och att kunna ge sig iväg ut på havet precis när andan faller på. Det är något magiskt med att guppa runt ute på havet och frihetskänslan som det ger lockar många. En båt förblir dock en dröm för vissa medan andra gör slag i saken och investerar i en egen båt av något slag.

Vad det kostar att köpa en båt är väldigt olika. Det beror bland annat på vilken typ av båt man vill ha, hur stor den är och om man köper en helt ny eller man nöjer sig med en begagnad. Det är inte bara inköpet av båten som kostar pengar, det kostar också en hel del att äga en båt. 

Fasta kostnader när man äger en båt

Det skiljer sig självklart åt hur mycket det kostar att äga en båt beroende på om det är en segelbåt eller en motorbåt. Man brukar räkna med att en normalstor segelbåt kostar runt 10.000 kronor per år i fasta kostnader. Fasta kostnader är de kostnader som är stående och som man inte kommer undan när man äger en båt.

En av de fasta kostnaderna för båten är båtplats och vinterförvaring. Det finns en del att välja på och ofta är det läget som styr vad man får betala. Storleken på båten spelar också roll eftersom man behöver en plats som passar för båten. En plats i marinan brukar vara ett dyrt alternativ men då får man ofta också hjälp med med att till exempel konservera båtens motor inför vintern. 

Precis som med allting annat man äger behöver man försäkra sin båt. En bra båtförsäkring ska täcka stöld och brand, bogseringshjälp vid haveri samt sak och personskada. Det är viktigt att jämföra försäkringar för att få en med så bra villkor som möjligt för en hyfsad peng. Ett snitt på en båtförsäkring ligger på cirka 3500 kronor men det finns väldigt stora variationer.

Håll båten i bra skick

Det spelar ingen roll vilken båt man äger, man måste räkna med att det tillkommer kostnader för underhåll varje år. Underhåll på en båt kan vara en dyr historia så det gäller att ha lite pengar undanstoppade till just detta. Det är en god ide att undersöka båtens motor, om den har en sådan, innan man köper den. Detta är nämligen en stor kostnad annars. Om man har en relativt billig båt kan man räkna med runt fem till tio procent av båtens marknadsvärde till underhåll varje år. 

Drivmedel är en annan utgift som lätt kan dra iväg, speciellt under högsäsongen. För att minska den kostnaden kan man hålla nere farten när man kör samt regelbundet rengöra skrovet och måla det med bottenfärg. Även om det låter märkligt att det skulle minska kostnaden för drivmedel så är det faktiskt sant. Det minskar nämligen risken för att musslor och annat fastnar som i sin tur gör att det går åt mer drivmedel. 

Bilder

Om

Contentalot
ContentalotContentalot är en webbbyrå som hanterar pressreleaser och artiklar för små som stora företag.

Följ Contentalot

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Contentalot

5 tips when searching for a water damage company26.12.2022 18:03:05 CET | Pressmeddelande

Today, there are many resources, recommendations and all marketing outlets to find what you're looking for, it can be overwhelming and even a put off as there is so much information and options to choose from. Sometimes taking it upon yourself is useful and exciting, even an added hobby for some. However, doing that, or the friend that's good at everything is not the best option, atleast for extreme situations like water disasters and floods that happen in some way little or great for most Americans.

Möt hösten i Barcelona med resatillspanien.se!22.9.2022 16:23:44 CEST | Pressmeddelande

Det sägs att Barcelona är staden som aldrig sover. Det sägs även att Barcelona alltid erbjuder något för alla åldrar och intressen. Intresset för att resa till Barcelona och för att uppleva allt det fantastiska som staden har att erbjuda är enormt bland oss svenskar. Vad är det då som lockar oss svenskar i tiotusentals till Barcelona varje år och vad är det som man absolut inte får missa vid ett besök i Kataloniens vackra huvudstad?