Labbpersonal flyr Region Gotland
– I samtal med våra medlemmar framkommer ofta att många fler skulle vilja byta arbetsgivare, men att möjligheterna att hitta ett nytt arbete på bostadsorten är begränsade. Det upplevs också svårt att rycka upp familjen och flytta av karriärskäl när man inte är den person i hushållet som drar in större delen av inkomsten, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
Biomedicinska analytiker har en nyckelroll i modern sjukvård. De utför och analyserar alla provresultat som läkarna behöver för att kunna ställa en korrekt sjukdomsdiagnos och sätta in rätt slags behandling.
Gotland sämre än rikssnittet
Men det är stora skillnader mellan olika regioners förmåga att behålla kompetens som behövs för att sjukvården ska fungera. Det visar fackförbundet Naturvetarnas kartläggning av diagnostiken i Sverige.
Värst är läget i Värmland, medan Jönköping lyckas bäst med att behålla de biomedicinska analytiker som anställs. Gotland tillhör de 10 regioner som har högst personalomsättning med en rekryteringsgrad på 18 procent.
I landet som helhet ligger rekryteringsgraden för biomedicinska analytiker på 11 procent, vilket är exceptionellt högt jämfört med den genomsnittliga rekryteringsgraden på arbetsmarknaden som är 2,5 procent enligt SCB.
– Det är tydligt att bristen på biomedicinska analytiker inte kan lösas enbart med fler utbildningsplatser. Villkoren måste också förbättras för dem som redan är ute i arbetslivet, säger Per Klingbjer.
Regionerna med högst personalomsättning:
- Värmland
- Norrbotten
- Gotland & Sörmland
Regionerna med lägst personalomsättning:
- Jönköping
- Västerbotten
- Kronoberg & Västmanland
Nyckelord
Kontakter
Catherine JohnssonSamhällspolitisk redaktör
Tel:073-366 24 45catherine.johnsson@naturvetarna.seDokument
Om
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Naturvetenskapliga utbildningar måste få del av höjda anslag8.9.2023 10:58:19 CEST | Pressmeddelande
Naturvetarna välkomnar att regeringen nu flaggar upp för höjda ersättningsnivåer till lärosäten inom naturvetenskap, teknik och farmakologi. Men när fördelningen sker är det viktigt att de naturvetenskapliga inriktningarna inte glöms bort.
Skriande efterfrågan på gröna kompetenser28.6.2023 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Gapet mellan utbud och efterfrågan på gröna kompetenser på arbetsmarknaden växer lavinartat för varje år som går. Trots att efterfrågan på vissa kompetenser ökat med flera hundra procent under bara de senaste åren, finns det få indikatorer på att det ska räta ut sig framåt.
Här finns framtidsjobben26.5.2023 08:03:19 CEST | Pressmeddelande
Tech, livsmedel, miljö, samhällsbyggnad och life sciencesektorn ropar efter kvalificerad kompetens för att möta dagens och framtidens behov. Samtidigt konstaterar fackförbundet Naturvetarna i sin senaste arbetsmarknadsrapport, att de som utbildas inom områdena inte räcker till. Det behövs fler kvalitativa utbildningar och fler utbildade, om vi ska kunna möta arbetsmarknadens behov.
Unga hemmajobbare får lägre lön24.2.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande
Är du i början av karriären lönar det sig att jobba på kontoret. Det visar färsk lönestatistik från Naturvetarna, som jämfört medlemmarnas löneutveckling med antal år på arbetsmarknaden och om man jobbar från kontoret eller hemmet.
Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker24.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum