Ljusgårda

Sveriges riksdag besöker Ljusgårda

Dela
En representant för Sveriges riksdag besökte under måndagen Ljusgårdas anläggning i Tibro. Och det är ingen slump, Ljusgårda är ett av världens hetaste foodtech-bolag och bidrar till Sveriges självförsörjning av livsmedel i enlighet med EU-kommissionens inriktning att minska EUs sårbarhet. Därutöver stärker företaget den regionala, och framför allt lokala, tillväxten när de ökar antalet anställda till sina anläggningar i Tibro.

Ljusgårda har bjudit in de regionala riksdagsledamöterna för samtal om hur vi kan bidra till att minska Sveriges sårbarhet och samtidigt öka vår egen självförsörjning. Moderaten och riksdagsledamoten Sten Bergheden var först ut med att besöka företaget.

- Utifrån det nya säkerhetspolitiska läget kan vi göra skillnad genom att vårt företag, med hjälp av modern teknologi, kan producera sallad och grönt året runt. Det innebär att beroendet av importer från utlandet reduceras, säger Erik Lundgren, medgrundare samt forsknings- och utvecklingschef på Ljusgårda. Vi är glada att vi i måndags kunde välkomna riksdagsledamoten Sten Bergheden till vårt företag för samtal om hur vi kan bidra till svensk självförsörjning och regional utveckling.

Ljusgårdas produktion kräver också 90% mindre vatten än traditionellt jordbruk, det behövs inga bekämpningsmedel och heller inga långa transporter, så hållbarhet är en annan samhällsfråga med stark koppling till Ljusgårdas verksamhet som diskuterades under besöket. Likaså hur just sallad är en av de mest klimatnegativa produkterna att importera då transporten kräver kyla och antal kalorier per kubikmeter är extremt låg då salladen inte kan packas tätt utan att bli dålig.

Riksdasledamot Sten Bergheden var nöjd med besöket och uttryckte att han kommer att ta med sig flera av frågorna som diskuterades till sina partikamrater och kollegor i riksdagen. Med under besöket var även de lokala representanterna för Moderaterna PeO Andersson och Mikael Faleke.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Ljusgårda
Ljusgårda
Järnvägsgatan 3
543 50 Tibro

https://ljusgarda.se/

Om Ljusgårda

Ljusgårda odlar svensk sallad med gott samvete året runt. Bolaget specialiserar sig på att bygga ekosystem inomhus för att skapa en kontrollerad miljö med optimala odlingsförhållanden för varje specifik planta, 365 dagar om året. Ljusgårda har höga tillväxtambitioner både i Sverige och globalt och driver redan en av de största vertikalodlingarna i Europa. Bolaget grundades 2018 och rankas i dag som ett av världens hetaste foodechbolag, med välrenommerade och långsiktiga investerare som tillsammans med teamet tagit sikte på att Ljusgårda ska bli världsledande i sin bransch.

Följ Ljusgårda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ljusgårda

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum