Socialdemokraterna

Socialdemokraterna: Elnätet ska stärkas och takten i utbyggnaden fördubblas

Dela
Idag höll energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och Gabriella Lavecchia, Seko:s förbundsordförande, en pressträff om hur det svenska elnätet ska förstärkas och rustas upp för att möta det växande elbehovet.

Industrins och transportsektorns klimatomställning pågår i en rasande takt. För att säkra den utveckling som pågår och för att Sverige ska vara ledande i klimatomställningen behövs mer el och ett upprustat elnät som transporterar elen dit den behövs.

– Vi behöver ett starkt och utbyggt nät. Trots ett överskott av el finns ibland en effektbrist när alla använder som mest el samtidigt såsom under kalla vinterdagar. Därför vill vi förstärka elnätet i hela landet så snabbt det bara går och se till att takten i elnätsutbyggnaden minst fördubblas, säger Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister.

Socialdemokraternas och fackförbundet Seko:s förslag handlar framförallt om mer elproduktion av alla dess slag, ett förstärkt och utbyggt elnät som kan transportera elen dit den behövs, och en förstärkt kompetensförsörjning.

Seko:s förbundsordförande Gabriella Lavecchia välkomnar den socialdemokratiska regeringens elektrifieringsstrategi och satsningar på elnätet.

– Vi har länge efterlyst att det ska tas ett helhetsgrepp kring energibranschen och vi har under lång tid varit kritiska till den avreglering som genomfördes på detta område. Regeringen tar nu viktiga initiativ för en mer sammanhållen bransch där fokus ligger på en säker, långsiktig och klimatsmart energiförsörjning. Detta ökar möjligheten för en bättre arbetsmiljö för alla våra medlemmar i energibranschen, men det är även positivt för konsumenter och näringsliv. Att ha tillgång till hållbar energi, till rimliga priser ska vara en demokratisk rättighet, säger Gabriella Lavecchia.

Kontakt:

Rosaline Marbinah, pressekreterare för Khashayar Farmanbar, 076-133 73 48, rosaline.marbinah@regeringskansliet.se

Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko, 070-631 59 49

Socialdemokraternas presstjänst, 08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Ny riktning för Sverige - svenska ska vara huvudspråk i skolan26.6.2024 15:17:37 CEST | Pressmeddelande

Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort och svenska ska användas vid betygsättning och annan myndighetsutövning. Att svenska ska vara huvudspråk bör också vara grundregel i en obligatorisk gymnasieskola.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye