Våld i nära relationer påverkar arbetsplatsen
Undersökningen är en enkät utförd på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten av forskare vid Western University i Kanada. Undersökningen gjordes på fem svenska myndigheter: Jämställdhetsmyndigheten, samt länsstyrelserna i Kronoberg, Skåne, Värmland och Västerbotten., Enkäten skickades ut till 1578 anställda under september 2021 och besvarades av totalt 859 personer.
Att agera som chef eller kollega
Undersökningen visar att det finns anställda på dessa arbetsplatser har erfarenheter av våld. Det framkom att den som är utsatt för våld och som berättar på arbetsplatsen i första hand pratar med en kollega, i andra hand sin chef och först efter det med andra funktioner som HR och fack.
Deltagarna i undersökningen ansåg att frågan om våld i nära relationer skulle tas upp på arbetsplatsen i till exempel medarbetarsamtal och på temadagar.
Som ett led i detta arbete har Jämställdhetsmyndigheten skapat webbkursen Våld i nära relation – agera som chef eller kollega. Den handlar om hur våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck kan upptäckas och hanteras på arbetsplatsen ur två perspektiv: som kollega eller chef. Kollegor och chefer får kunskap om hur de kanagera om de tror att någon är utsatt, eller utsätter andra och får kännedom vilket nationellt stöd som finns att få.
Den 30 augusti kl. 08:00 sänder vi ett frukostwebbinarium i samband med lanseringen av webbkursen.
— Vi märker att intresset för frågan är stor, det är över 900 anmälda till frukostwebbinariet, säger Kerstin Kristensen.
Kursen är den tredje webbkursen som Jämställdhetsmyndigheten tagit fram. Den är precis som de tidigare kostnadsfri och tillgänglig för alla på webbutbildning.jamy.se.
— Kursen är uppdelad i två spår, en för chefer och en för kollegor. Den innehåller praktiska övningar med möjlighet att öva sig på att våga fråga om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, säger Kerstin Kristensen, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Kontakter
Carin MalmbergJämställdhetsmyndigheten
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seLänkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhet som lösning på välfärdens rekryteringsproblem22.8.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkomna till ett seminarium på temat jämställd rekrytering till välfärden! De kommande åren behövs över 400 000 nya medarbetare inom välfärden. Den könssegregerade arbetsmarknaden utgör hinder för kompetensförsörjningen.
Nytt bidrag beslutat för områden med socioekonomiska utmaningar30.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
24 organisationer får dela på 14 miljoner kronor när Jämställdhetsmyndigheten för första gången fördelar ett nytt verksamhetsbidrag. Medlen ska förbättra kvinnors och flickors förutsättningar att organisera sig och bedriva verksamhet.
Processen för vårdnadstvister behöver göras om för våldsutsatta1.6.2023 08:44:57 CEST | Pressmeddelande
Mål om vårdnad, boende och umgänge har ofta större fokus på föräldrarna än barnen. Det gör att arbetssättet i domstolarna inte fungerar tillräckligt bra för att skydda våldsutsatta barn. Jämställdhetsmyndigheten bedömer att hela tvistemålsprocessen i sin nuvarande form behöver ses över.
Skattereformer har gynnat män mer än kvinnor22.5.2023 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
Förändringar i det svenska skattesystemet har de senaste årtiondena inte tagit hänsyn till hur kvinnor och män påverkas. Det visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som bedömer att skattesystemet håller kvar inkomstskillnader mellan kvinnor och män.
Tydlig trend: Kvinnor och män exploateras på olika arenor8.5.2023 13:05:07 CEST | Pressmeddelande
2022 års statistik från regionkoordinatorerna, som arbetar mot prostitution och människohandel i olika delar av landet, visar att kvinnor främst utnyttjats för sexuella ändamål. Männen utnyttjats främst som arbetskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum