Ljusgårda

Svenska foodtechföretaget Ljusgårda i unikt globalt upprop för miljön – utmanar traditionella livsmedelsbranschen

Dela
Som enda nordiska aktör deltar svenska foodtechföretaget Ljusgårda i det globala uppropet “Vertical Farming Manifesto”. Förutom Ljusgårda förbinder sig över 20 foodtechföretag att lösa en av mänsklighetens tuffaste utmaningar: att erbjuda mat till en växande befolkning på ett hållbart och cirkulärt sätt.

Detta är första gången foodtechföretag samarbetar i ett gemensamt globalt upprop för att möta de stora miljöutmaningarna inom livsmedelsbranschen. Samtliga företag i uppropet är vertikalodlare, vilket innebär att man tvärtemot traditionellt jordbruk odlar inomhus på höjden. Och miljövinsterna är enorma. Förutom att använda betydligt mindre yta och inga bekämpningsmedel minskar man vattenanvändningen med över 90 procent. Dessutom blir transporterna betydligt kortare då man alltid odlar lokalt.

– Vertikal inomhusodling är nödvändigt för att skapa ett hållbart globalt livsmedelssystem och minska branschens klimatpåverkan. Vi är både stolta och glada över att vara en del av ”Vertical Farming Manifesto”. Detta är ytterligare ett bevis på att vi menar allvar med att utmana traditionella branschen med våra miljöambitioner, säger Magnus Agervald, VD, Ljusgårda.

Med manifestet visar foodtechföretagen hur brådskande det är att omvandla nuvarande livsmedelssystem och hur man på ett tydligt och kraftfullt sätt kan odla både miljövänligare och mer framtidssäkert. Manifestet och dess företag följer och överträffar globala målsättningar och riktlinjer, däribland FN:s mål för hållbar utveckling.


Mer information

- ”Vertical Farming Manifesto” undertecknades vid Vertical Farming World Congress i Bryssel i slutet av september 2022.

– Följande företag är med i uppropet: 80 Acres, AeroFarms, Bowery, Crop One, CubicFarms, Elevate Farms, Fifth Season, Fischer Farms, Freight Farms, Infarm, Infinite Acres, Jones Food Company, Kalera, La Grangette, Ljusgårda, N.THING, Plenty, Stacked Farm, Urban Crop Solutions, Urban Harvest, Vertical Future, YesHealth Group.

- Manifestet: https://ljusgarda.se/verticalfarmingmanifesto/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Ljusgårda
Ljusgårda
Järnvägsgatan 3
543 50 Tibro

https://ljusgarda.se/

Om Ljusgårda
Ljusgårda odlar svensk sallad med gott samvete året runt. Bolaget specialiserar sig på att bygga AI-optimerade ekosystem inomhus för att skapa en kontrollerad miljö med ideala odlingsförhållanden för varje specifik planta, 365 dagar om året. Ljusgårda är idag störst i Sverige inom vertikalodling och även en av de största aktörerna i Europa. Bolaget grundades 2018 och har välrenommerade och långsiktiga investerare som tillsammans med teamet tagit sikte på att Ljusgårda ska bli världsledande i sin bransch.

Följ Ljusgårda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ljusgårda

Ljusgårda tar hem priset för "Best Product Marketing" på Vertical Farming World Awards i London”12.10.2023 10:10:23 CEST | Pressmeddelande

Ljusgårda, en framträdande aktör inom vertikal odling och hållbar livsmedelsproduktion, har vunnit kategorin "Best Product Marketing" vid Vertical Farming World Awards. Denna prestigefyllda händelse, som årligen samlar branschens mest inflytelserika företag och intressenter, är en mötesplats för att främja innovation och hållbarhet inom vertikal odling. Ljusgårdas seger i denna kategorin är en stark indikation på att vårt åtagande att öka kunskapen om hållbar odling och kommunikation inom branschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum