Transportföretagen

20 finalister tävlar om att bli Sveriges bästa bussförare

Dela
Tisdagen den 6 september klockan 09.30 går starten för finalen av Bussförar-SM, tävlingen där Sveriges bästa bussförare 2022 ska utses. Bussförar-SM arrangeras för att uppmärksamma bussförarna och visa hur viktig deras kompetens är.
Bussförar-SM 2022
Bussförar-SM 2022

Det är ett stort intresse kring Bussförar-SM i Sverige. Varje år ökar antalet anmälda till tävlingen och konkurrensen blir tuffare och tuffare. I år anmälde över 550 personer sig och skrev det första teoriprovet. Därefter har 20 kvinnor och 20 män gått vidare i tävlingen och genomfört ett andra teoriprov. Efter sista gallringen är det 20 bussförare som nu kvalificerat sig till en finalplats.

Tävlingen

Finalen genomförs under en heldag på Training Partner, vid Arlanda utanför Stockholm. Det är fem olika moment som varje finalist ska genomföra. Momenten är Backmoment, Manöverprov, Service och bemötande, Sparsam körning och Katastrofövning.

Prisutdelningen sker klockan 15.30

Filmat material kommer att finnas senare under veckan, bäst är därför att se eventet på plats. Mer info om evenemanget hittar ni här.

- För oss är det en självklarhet att uppmärksamma bussföraryrket och detta är ett ypperligt sätt att göra det på. Bussförar-SM arrangeras för att visa hur viktig deras kompetens är. Vi vill höja statusen för yrket samtidigt som vi vill visa hur mycket branschen ständigt utvecklas så att vi kan inspirera nya personer att vilja bli bussförare, säger Linda Stenström, branschutvecklare inom kompetensutveckling Transportföretagen och projektledare för Bussförar-SM.

- Var fjärde bussförare är idag över 60 år. Ska vi klara samhällets mål om hållbara och klimatsmarta persontransporter för framtiden behöver branschen många fler förare! Att arrangera Bussförar-SM är ett bra sätt att visa upp bussföraryrket och visa för dem som redan är i yrket att de är viktiga, säger Anna Grönlund, Branschchef Sveriges Bussföretag.

Arrangörer av Bussförar-SM
Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna Resforum och Trafikforum som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik.

Samarbetspartners är Kunskapsbussen, Yrkesakademin och Drivec
Fordonspartners är Mercedes och Setra.

Partners/Sponsorer är Arriva, Transdev, Vy, Bergkvarabuss, Keolis och Kommunal.

Sveriges Bussföretag är ett gemensamt förbund inom Transportföretagen för busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och arrangerar bussresor inom och utanför landets gränser. Inom Sveriges Bussföretag arbetar vi med såväl arbetsgivarfrågor som branschfrågor. Idag har vi ungefär 270 medlemsföretag med över 27 900 anställda. www.transportforetagen.se

RESFORUM och TRAFIKFORUM är Nordens ledande facktidningar för persontrafik och bussturism. Tidningarna är Skandinaviens ledande leverantör av branschinriktad information mellan företag och en del av Nordiske Medier. Mer information finner du på www.rt-forum.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bussförar-SM 2022
Bussförar-SM 2022
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Välkommen satsning på statliga vägar - men det behövs mer15.9.2023 11:34:05 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har presenterat en satsning på 300 miljoner kronor per år för att möta underhållsskulden på landets statliga vägar och 100 miljoner extra för de enskilda vägarna. Transportföretagen ser positivt på att regeringen erkänner problemet, men att satsningen inte är tillräcklig. Bara för att stoppa underhållsskulden från att växa hade regeringen behövt satsa två miljarder extra per år.

Regeringen satsar på utbildningar i linje med Transportföretagens förslag12.9.2023 09:22:50 CEST | Pressmeddelande

Under tisdagsmorgonen presenterade regeringen en budgetnyhet där man satsar 1,7 miljarder kronor på totalt 19 500 nya utbildningsplatser under 2024. Av platserna återfinns 16 500 i yrkesvux medan 3 000 ska skapas inom yrkeshögskolan. Regeringen uppger att det är frågan om en permanent satsning och att det fram till 2026 rör sig om en satsning på totalt nästan tre miljarder kronor. Transportföretagen välkomnar dagens besked.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum