
Vision för cirkulärt resursverk presenteras

Kuststaden Varberg är under starkt tillväxt. En spårtunnel och ett nytt stationsområde byggs, samt ett nytt bostadsområde utvecklas och möjliggör att staden kan skapa nya kopplingar till havet. Till följd av stadens expandering behöver avloppsreningsverket Getteröverket växa med. Idag presenteras en vision och en riktning för hur Getteröverket ska utvecklas till ett tillgängligt och landskapsintegrerat resursverk. En plats där naturen får ta plats och där ny teknik möjliggör smartare rening.
- Det är med stor glädje att vi har fått förtroende från Vivab att utveckla idéer för Getteröverket. Vi märker ett stort intresse i C.F. Møllers Architects holistiska synsätt som leder till att en fantastisk konsensus uppstår i våra projekt. Visionen som idag presenteras är ett väldigt fint exempel på detta helhetsgrepp som gör att vi har lyckats omvända projektets utmaningar och tillvarata befintliga naturvärden och skapa självklarheter som gynnar Vivabs verksamhet, staden och naturreservatet som ligger precis intill. I stället för att utesluta och stängsla in dessa typer av fastigheter har vi hittat innovativa lösningar som möjliggör att vi kan bjuda in till ett rekreativt aktivitetsstråk. Getteröverket kommer bli en förebild hur industrifastigheter i stadsnära miljöer ska utvecklas framöver, säger Jelmar Brouwer, Head of Landscape för C.F. Møller Architects i Sverige.
Ett grönt och vattenrikt aktivitetsstråk
Ett grönt och vattenrikt aktivitetsstråk skapas som tillför rekreativa värden och ekosystemtjänster i området. Allmänheten leds via en bred gång- och cykelbana genom fastigheten. Utbyggnaden av resursverket sker genom en landskapsintegrerad byggnad med rika grönatak, vilka integreras och tillgängliggörs i parkmiljön genom lutande takytor. Resursverket smälter därför smakfullt in i omgivningen. Siloformade byggnader i glas ger allmänheten en inblick i resursverkets verksamhet. Tekniska anläggningar i parkmiljön såsom utlopp för renat vatten får konstnärliga uttryck och dess funktion förtydligas genom informationsskyltar.
Innovativ näringsfabrik och kunskapscenter
Det cirkulära resursverket ska inte längre visuellt uppfattas som en traditionell fabrik utan smälta in och bli en del av omgivningen. Under de gröna taken tar resursverket tillvara på näringsämnen och renar vattnet för återanvändning.
- Vi bygger om och bygger in innovativ teknik som gör verket klimatneutralt. Vi kommer då minska utsläppen av växthusgaser och mikroföroreningar samt i högre grad återanvända näringsämnen och det renade avloppsvattnet, säger Alexander Keucken, avdelningschef forskning och utveckling, Vivab.
Visionen innehåller också ett torg med ett kunskapscenter som bjuder in allmänheten till att nyttja den nya kopplingen till staden. Kunskapscentret blir en ny attraktion där barn och vuxna utbildas och informeras om vikten av ett cirkulärt resursverk i staden.
Nyckelord
Kontakter
Yasmine LundhKommunikatörC.F. Møller Architects
Tel:+4670 817 50 85ylu@cfmoller.comBilder












Länkar
Om

Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm
+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/
C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.
Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.
Unika designlösningar
Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.
I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.
Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.
Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, Berlin, Århus, Köpenhamn och Ålborg
Följ C.F. Møller Architects
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects ritar bostäder i trä till klimatsmart kvarter27.2.2024 08:34:53 CET | Pressmeddelande
C. F. Møller Architects har i samarbete med ALFA Development tilldelats en markanvisning för bostäder i stadsdelen Öster om Hyllievångsparken som är del av Malmös ambitiösa klimatsatsning enlighet med riktlinjerna och målsättningen i LFM30.
Karup Design och C.F. Møller Architects presenterar en ny mångsidig möbelkollektion för stadsliv15.2.2024 09:40:50 CET | Pressmeddelande
C.F. Møller Architects har inlett ett samarbete med danska Karup Design, en ledare inom innovativa möbel-lösningar. Den första kollektionen är ett vittnesmål om sammansmältningen av högkvalitativt hantverk och arkitektonisk genialitet, riktad mot de föränderliga behoven hos stadsbor, särskilt de som omfamnar små bostadsutrymmen i stora städer.
C.F. Møller Architects flyttar till nya lokaler i Stockholm5.2.2024 09:19:40 CET | Pressmeddelande
C.F. Møller flyttar den 6 februari in på översta våningen i Brf Söders Hantverkshus på Renstiernas gata 12 på Södermalm i Stockholm.
C.F. Møller Architects designar nytt huvudkontor för Energinet8.12.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Ett team bestående av C.F. Møller Architects, NCC som totalentreprenör, och Artelia har vunnit tävlingen om det nya huvudkontoret för det danska energiföretaget Energinet.
Team lett av C.F. Møller Architects vinner tävling om stadsutveckling av Nygårdstangen med ny multiarena i Bergen28.11.2023 12:23:17 CET | Pressmeddelande
C.F. Møller Architects står bakom den nya multiarenan med hotell och konferenscenter samt utvecklingsplanen för stadsområdet Nygårdstangen i Bergen, Norge.