Myndigheten för press, radio och tv

Nu öppnar MPRT ansökan om driftsstöd och stöd för distribution av nyhetstidningar vid varannandagsutdelning av post

Dela
MPRT öppnar nu den årliga ansökan om driftsstöd för 2023. Driftsstödet kan lämnas för utgivning av dagstidningar. Samtidigt öppnar även ansökan om stöd för distribution av tidningar vid varannandagsutdelning av post för 2022. Nytt för i år är att det går att söka stöd för distributionskostnader upp till fem dagar i veckan.

I år finns det drygt en miljard kronor att lämna i press- och mediestöd. Nu utlyser MPRT de sista medlen för i år och möjliggör samtidigt för ansökningar för nästa år.

Driftsstöd kan lämnas för utgivning av dagstidningar

Driftsstödet är en del av presstödet och både tryckta och digitala nyhetstidningar kan beviljas stöd. Tidningarna ska bland annat ha minst 1500 betalande prenumeranter och komma ut minst en gång i veckan. Det ska vara en allmän nyhetstidning eller publikation av dagspresskaraktär med reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning. Stödet baseras på antalet utgivningsdagar per vecka och antalet prenumeranter.

Stöd för viss tidningsdistribution – andra omgången med nya förutsättningar

Postnord har gått över till utdelning av post varannan dag. Det påverkar de tidningsläsare som bor i områden där Postnord är den enda distributören av nyhetstidningar och som då inte längre kan ta del av en daglig tidning. Regeringen införde därför under 2022 ett nytt stöd för tidningsdistribution som kan lämnas till allmänna nyhetstidningar. Syftet med stödet är att förbättra möjligheterna att nå ut med en daglig tidning till medborgare i hela landet.

Sedan augusti i år är det möjligt att få stöd upp till fem dagar i veckan. Stödet kan lämnas till abonnerade allmänna nyhetstidningar som delas ut i områden där det inte finns något alternativ till Postnord. I år har MPRT ca 123 miljoner kronor att fördela i stödformen.

Ansökningsomgångarna är öppna mellan den 15 september till och den 14 oktober 2022. Ansökan ska lämnas via MPRT:s e-tjänst. Mer information om hur man ansöker, vilka handlingar som ska bifogas och viktiga datum finns på MPRT:s webbplats.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum