Umeå kommun

Niondeklassare deltar i yrkesmässa för att stärka sin kompetens

Dela
Fredag 7 oktober får alla niondeklassare i kommunala skolor träffa ett 50-tal yrkespersoner i olika branscher på Nolia. Det blir ett unikt tillfälle att på en och samma yrkesmässa lära sig mer om olika yrken, testa arbetsuppgifter och få kunskap om karriärvägar.

– Eleverna ska få möjlighet att lära sig mer om fler yrken och i mötet med yrkespersoner få inspiration till målbilder och drömyrken. Vi vill att eleverna ska stärka sin kompetens att göra väl underbyggda och medvetna val i sitt livslånga lärande, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör.

Under dagen får drygt 1 000 elever möta flera olika yrkespersoner, ställa frågor och testa yrken inom bygga och bo, hotell, restaurang, vård, lärande, transport, blåljusverksamhet samt skog och industri.

Yrkesmässan är den första i sitt slag för elever i den kommunala skolan i Umeå. Den är en av flera aktiviteter som ingår i skolans undervisning i modern arbetslivsorientering.

– Skola och arbetsliv samarbetar systematiskt för att motivera och vidga elevernas perspektiv på utbildning och arbete och att det vi lär oss i skolan och skolämnen har vi nytta av i arbetslivet, säger Karin Thysell, områdeschef årskurs 7–9.


Information

Då yrkesmässan inte är öppen för allmänheten, och det är fasta tider när eleverna möter olika yrken, är medier välkomna att ta del av mässan i pausen på Nolia under fredag 7 oktober kl. 10.45–11.30. På plats finns aktörer, företrädare och elever med samtycke som kan intervjuas.

Föranmäl närvaro till koordinatorer för mässan.


Kontakt koordinatorer för yrkesmässan

Anna Isaksson Asplund
processledare skola–arbetsliv
070-699 29 95
anna.asplund@umea.se

Jennifer Carlström
processledare skola–arbetsliv
070-655 08 62
jennifer.carlstrom@umea.se


Kontakt ansvariga chefer

Karin Thysell
områdeschef åk 7–9
070-624 41 05
karin.thysell@umea.se

Christopher Granberg
biträdande utbildningsdirektör
070-377 35 92
christopher.granberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum