Förslag mot bidragsbrott bygger på en felsyn

DHR har i dagarna lämnat in sitt remissvar på delbetänkandet Stärkt arbete med att bekämpa bidragsbrott Administrativt sanktionssystem och effektivare hantering av misstänkta brott (SOU 2022:37). I delbetänkandet föreslår utredaren bland annat att ett administrativt sanktionssystem införs för mindre kvalificerade misstänkta bidragsbrott och för felaktiga utbetalningar som orsakas av den enskilde. En sanktionsavgift ska kunna tas ut även om den enskilde inte har handlat med uppsåt eller varit oaktsam.
-Vår syn på människor skiljer oss i grunden från utredarens, det är tydligt, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.
-Vår utgångspunkt är att människor, som har exempelvis sjuk- eller aktivitetsersättning, vill göra rätt. Om det blir fel i redovisningen så beror det ofta på att det är väldigt lätt att göra misstag med dagens otydliga regler. Dessutom är till exempel Försäkringskassan inte särskilt bra på att informera om vad som gäller, säger Åsa Strahlemo. ”Ändrade förhållanden”, till exempel, det är inte alltid lätt att förstå vad det innebär.
- Vi är övertygade om att de allra flesta av de människor som trots allt gör fel inte gör detta medvetet. Att den enskilde ska tvingas att betala sanktionsavgifter för fel denne gjort omedvetet är något som totalt strider mot vår syn på rättssäkerhet. Där skiljer vi oss åt i vår grundsyn från delbetänkandets, vilket är anledningen till att vi avstyrker hela förslaget, säger Åsa Strahlemo och fortsätter:
-Borde inte Försäkringskassan beläggas med sanktionsavgift för alla gånger som myndigheten själv gör fel?
-Jag ser verkligen att det här förslaget kan ställa till problem för människor, säger DHR:s jurist Eugenia Rudenberg.
-Någon som kanske har råkat göra fel och måste betala tillbaka pengar, får samtidigt en sanktionsavgift som också ska betalas. Det kan bli väldigt tajt, till exempel för många av våra medlemmar som har det svårt att få ekonomin att gå ihop redan idag.
- Dessutom får den som beläggs med sanktionsavgift inte ens tillgång till juridiskt biträde kostnadsfritt om denne vill överklaga ett uppenbart felaktigt beslut, säger Eugenia Rudenberg.
För mer info, kontakta:
Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR: 070 508 80 29
Eugenia Rudenberg, jurist DHR: 08- 685 80 36, 070-108 84 42
Länken: Remissyttrande DHR över delbetänkandet Stärkt arbete med att bekämpa bidragsbrott Administrativt sanktionssystem och effektivare hantering av misstänkta brott (SOU 2022:37). Diarienummer S2022/02964.
Nyckelord
Bilder


Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Våren är här men inte för alla30.4.2025 11:35:59 CEST | Pressmeddelande
Våren är en tid då staden vaknar till liv. Uteserveringar breder ut sig på trottoarerna, glasskiosker slår upp sina luckor och parker fylls av människor som vill njuta av solens värme. Det är en tid för rörelse, spontanitet och gemenskap.
I rapporten beskrivs assistansbolag som problematiska trots att inga fel hittats vid kontroll23.4.2025 19:22:45 CEST | Pressmeddelande
DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, står bakom alla insatser som motverkar fusk med offentliga medel. Det är självklart att samhällets stöd ska användas på rätt sätt. Men den delrapport som Nationellt underrättelsecentrum publicerat idag väcker frågor som inte får sopas under mattan.
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum