Universitetssjukhuset Örebro

Mer kunskap kring vad som orsakar infektioner i hjärnan

Dela
Det finns tusentals typer av bakterier och virus men det är bara ett fåtal som orsakar sjukdom. Forskaren Olof Säll har i sin forskning undersökt vad som orsakar infektioner i hjärnan och andra delar av centrala nervsystemet. ”Vi har testat två olika metoder och vi såg att den ena metoden lättare kunde hitta bakterier och virus i ryggmärgsvätskan”, säger han.
Provtagning av ryggmärgsvätska. Foto: Olof Säll.
Provtagning av ryggmärgsvätska. Foto: Olof Säll.

Innan Olof Säll påbörjade sin forskning volontärarbetade han på ett sjukhus i Nepal. Där träffade han patienter med allvarliga infektioner i centrala nervsystemet. I Nepal saknas metoder att hitta vilka virus och bakterier som orsakar dessa infektioner. Det kan leda till överbehandling, exempelvis att patienter behandlas med antibiotika med onödigt brett spektrum, eller att antibiotika ges vid infektioner som är orsakade av virus.

– Vid virusinfektioner har inte antibiotika någon effekt mot den aktuella infektionen. Antibiotikaanvändning vid dessa infektioner bidrar till problem i form av biverkningar, onödiga kostnader och ökad antibiotikaresistens, säger Olof Säll, överläkare inom verksamhetsområde infektion på Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Test som upptäcker bakterier och virus i ryggmärgsvätska

Rätt diagnos krävs för rätt behandling. På sjukhuset i Nepal togs prover på patienter med misstänkt infektion i centrala nervsystemet, proverna frystes ned och flögs sedan till Örebro för analys med två PCR-metoder. PCR betyder Polymerase Chain Reaction och är en metod för att upptäcka arvsmassa från de bakterier eller virus som man specifikt letar efter. Det visade sig att den ena metoden lättare kunde hitta bakterier och virus i ryggmärgsvätskan jämfört med den andra. På Universitetssjukhuset Örebro används det test som fungerar bäst.

– Vi använde oss av PCR-metoder för att leta efter kända virus. Nästa steg är att leta efter okända virus. I Nepal förekommer det virus som orsakar svåra sjukdomar som vi behöver veta mer om, berättar han.

Genom att börja sin studie i Nepal ville Olof Säll belysa en viktig fråga globalt: Hur kan vi med hjälp av ny teknik få reda på vilka bakterier och virus som orsakar infektioner? Dagens teknik är många gånger kostsam och kräver fungerande laboratorier, vilket ofta saknas i låg- och medelinkomstländer.

Han fokuserar speciellt på bakterien meningokocker. Det är en bakterie som är ökänd för att kunna orsaka livshotande sjukdom som sepsis och hjärnhinneinflammation. Mycket kring bakterien är fortfarande okänt.

– Meningokocker kan finnas i halsen på fullt friska människor som inte har några besvär av att bära på bakterien. Vi undersökte även 3000 studenter vid Örebro universitet och av dessa var 9 procent bärare av meningokocker, avslutar han.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Provtagning av ryggmärgsvätska. Foto: Olof Säll.
Provtagning av ryggmärgsvätska. Foto: Olof Säll.
Ladda ned bild
Olof Säll, överläkare. Foto: Elin Abelson.
Olof Säll, överläkare. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Olof Säll. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Olof Säll. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Olof Säll, överläkare inom verksamhetsområde infektion på Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Elin Abelson.
Olof Säll, överläkare inom verksamhetsområde infektion på Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.

Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande

Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum