Universitetssjukhuset Örebro

Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro leder till nya riktlinjer vid hjärtinfarkt

Dela
Varje år drabbas cirka 25 000 personer av hjärtinfarkt i Sverige varav 5 000 dör. Forskning från Universitetssjukhuset Örebro har bidragit till nya behandlingsrutiner hos flera regioner. ”Vi har kvitto på att det räddar liv”, berättar forskaren Ole Fröbert.
I flera regioner runt om i landet ingår nu influensavaccinering som rutin efter akut hjärtsjukdom. Foto: Gettyimages.
I flera regioner runt om i landet ingår nu influensavaccinering som rutin efter akut hjärtsjukdom. Foto: Gettyimages.

– Vår forskning visar att influensavaccination inom tre dygn minskade risken för dödsfall med 41 procent, säger Ole Fröbert, professor och överläkare inom verksamhetsområde hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi vid Universitetssjukhuset Örebro.

Studien IAMI, Influenza Vaccination after Myocardial Infarction, har pågått under fyra influensasäsonger. Forskningen har genomförts i åtta länder och totalt ingår 2571 patienter, varav 18 procent kvinnor. Medelåldern på hela gruppen är 60 år. Deltagarna i studien har  slumpmässigt fått antingen influensavaccination eller placebo inom 72 timmar efter ett kranskärlsingrepp eller en sjukhusvistelse. 

– Under influensaperioden dör fler människor till följd av hjärt- och kärlsjukdom. Vi kunde se att dödsfall av olika orsaker, antalet hjärtinfarkter och stentorsakade blodproppar minskade i den vaccinerade gruppen jämfört med placebogruppen, säger han. 

Behandlingen kostar 50 kronor

Forskningen har nu lett till att riktlinjerna ändrats inom Region Örebro län och att patienter som vårdats för hjärtinfarkt alltid får en influensaspruta efteråt. Nu följer andra regioner efter däribland Region Stockholm, Region Västmanland, Region Skåne, Region Jönköpings län och Region Västerbotten.

– Vi är stolta att vår forskning bidrar till att ändra behandlingsprinciper på sjukhus runt omkring i landet. Med små medel uppnår vi enorma effekter för patienten. Behandlingen kostar endast 50  kronor. Jag är glad att influensavaccinering på många ställen nu ingår i vården efter akut hjärtsjukdom. Vi har kvitto på att det räddar liv, avslutar Ole Fröbert.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I flera regioner runt om i landet ingår nu influensavaccinering som rutin efter akut hjärtsjukdom. Foto: Gettyimages.
I flera regioner runt om i landet ingår nu influensavaccinering som rutin efter akut hjärtsjukdom. Foto: Gettyimages.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Nationell plattform för individanpassad vård20.10.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vinnova har beviljat ett projekt med 30 miljoner kronor över fyra år. Region Örebro län och Örebro universitet deltar i projektet som ska ge patienter mer precisa diagnoser och behandlingsplaner oavsett var i landet man bor. ”Genom att regioner kontinuerligt matar in patientdata i en Nationell Genomikplattform så kallad datasjö, kommer alla regioner att ha tillgång till samma data”, säger forskare Paula Mölling vid Region Örebro län.

Blir det farligt varmt på våra äldreboenden även denna sommar?27.6.2023 07:55:37 CEST | Pressmeddelande

Det har varnats för att årets sommar kan komma att bli lika varm som sommaren 2018. I så fall kommer risken för ohälsosamt höga inomhustemperaturer på våra äldreboenden och LSS-boenden att öka dramatiskt, med potentiellt livshotande konsekvenser. Ett nytt projekt ska nu mäta temperaturen på boenden i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län under sommaren. Det är Arbets- och miljömedicin i Örebro som genomför mätningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum