Byggföretagen

"Nyetablerade A-krimcenter riskerar att bli tomma skal"

Dela
De nyetablerade A-krimcentren blir tomma skal om inte den tillträdande regeringen vidtar åtgärder. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen, på Svenska Dagbladets debattsida.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen menar att den tillrädande regeringen behöver säkra upp så att ambitionshöjningen med A-krimcentern också leder till resultat.

- Sekretessen mellan olika myndigheter löses inte genom att flera myndigheter delar lokal. För att myndigheter ska kunna dela information med varandra krävs lättnader i sekretess­lagstiftningen. Frågan har utretts ett flertal gånger och det är hög tid att komma till beslut, skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Claes Thunblad. 

Samverkan med ID06

Enligt Byggföretagen behöver tillgängligheten till offentlig information öka och vara digital. Ökad samverkan med ID06, bygg­branschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbets­platsen, skulle bidra till arbetet för sund konkurrens i hela sektorn.

- Byggföretagens medlemmar accepterar inte medvetet fusk av företag vars affärsidé är att runda lagar och regler. Det ska vara ordning och reda i alla led. Ge berörda myndigheter rätt verktyg, lagar och regler för att få bort lycksökarna som inte har i branschen att göra, skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Claes Thunblad. 

Minst sju centrum mot arbetslivskriminalitet ska vara på plats under 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Positiv signal från regeringen om undantaget från amorteringskrav21.9.2023 14:34:12 CEST | Pressmeddelande

Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur det undantag från amorteringskravet som kan ges för nyproducerade bostäder fungerar i praktiken. Beskedet välkomnas av Byggföretagen. - Krisen i bostadsbyggandet beror på att hushållens köpkraft är kraftigt försvagad. Undantaget används för sällan och uppdraget är en viktig signal till bankerna, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Byggbranschens Utbildningscenter inleder ett samarbete med Svensk Beläggningsförening13.9.2023 14:46:23 CEST | Pressmeddelande

Med start höstterminen 2023 tar SBF över ansvaret för Asfaltskolan. Hela nuvarande kursutbud, bestående av 20+ kurser, och branschdagar såsom Asfaltdagarna, Metoddagar, specialistseminarier ska administreras av BUC. Ansvaret för framtagande av kursutbud, fastställande av kursplaner med mera ligger hos SBFs utbildningsutskott för att säkerställa att Asfaltskolans kurser är relevanta för dagens och framtidens beläggningsbransch.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum