Mobility Sweden

Elbilens framfart fortsätter trots stor oro i omvärlden

Dela
I oktober registrerades 22 383 nya personbilar, vilket är en ökning med ca tolv procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har personbilsregistreringarna dock minskat med tio procent. Den senaste statistiken från Mobility Sweden visar tydligt att elbilens framfart fortsätter på den svenska marknaden. Samtidigt växer oron i industrin över ökade energipriser, brist på nyckelkomponenter och minskad efterfrågan bland konsumenter. Det finns också fortfarande frågetecken kring hur den nya regeringens politik påverkar utvecklingen.

Mobility Swedens senaste statistik visar på en stark tillväxt av elbilar i synnerhet och laddbara bilar i allmänhet. Andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, befäster sin starka ställning på marknaden då de uppgår till drygt 59 procent i oktober och till drygt 52 procent av årets nyregistreringar. Det kan jämföras med 42,5 procent under januari-oktober förra året. De laddbara bilarna utgör nu nära åtta procent av den svenska personbilsflottan. Hittills i år har antalet nya elbilar ökat med 57 procent i jämförelse med förra året.

-        I oktober månad stod elbilen för 35,5 procent av alla nyregistreringar. Det var mer än bensin- och dieselbilar tillsammans för andra månaden i följd. För att elektrifieringen och den gröna omställningen ska fortsätta måste den nya regeringen ge industrin och konsumenterna långsiktiga styrmedel i likhet med Bonus-malus. Även laddinfrastrukturen behöver byggas ut kraftigt, säger Sofia Linder, chefekonom på Mobility Sweden.

Den politiska och ekonomiska instabiliteten i världen bidrar till fortsatt stora störningar i de globala leverantörskedjorna, vilket i sin tur skapar ett stort glapp mellan order och produktion inom fordonsindustrin. Det råder även brist på viktiga nyckelkomponenter. Kombinationen av produktionsstörningar, höjda energipriser, höjda kostnader för insatsvaror och transporter, svag krona och den allmänna oron påverkar den svenska fordonsmarknaden med både längre leveranstider och högre kostnader.

-        De senaste veckorna har vi i kunddialogen sett en betydande inbromsning i efterfrågan, vilket beror på makroläget. Detta tillsammans med hushållens dystra syn på den egna ekonomin är ett orosmoln för fordonsmarknaden, säger Sofia Linder, chefekonom på Mobility Sweden.

Bristen på komponenter märks tydligt i nyregistreringarna av såväl lätta som tunga lastbilar. Vi ser en tydlig trend att trots ökade registreringar av lätta och tunga lastbilar i oktober, med ca sju procent respektive ca 24 procent, bromsas årets registreringar av produktionsstörningar globalt. Under årets första tio månader har antalet lätta lastbilar minskat med ca 13 procent och de tunga lastbilarna med knappt två procent, jämfört med samma period i fjol. Andelen eldrivna lätta lastbilar uppgick till ca nio procent i oktober och uppgår nu till drygt tolv procent av årets nyregistreringar.

Bussarna ökade kraftigt i oktober då 212 nya bussar registrerades, vilket är en ökning med ca 563 procent jämfört med samma månad förra året. Årets uppgång ligger nu på ca 93 procent och kan härledas till offentliga upphandlingar samt ökat resande när pandemin klingat av.

Hur marknaden fortsatt utvecklas i Sverige hänger inte bara ihop med förutsättningar globalt utan beror i högsta grad även på vad den nya regeringen avser driva inom klimat-, energi- och näringspolitiken.

Tabell: Sammanfattning av nyregistreringarna i oktober 2022, jämfört med oktober 2021.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Mobility Sweden
Mobility Sweden
Storgatan 19
100 41 Stockholm

08-700 41 00

Fakta om Mobility Sweden och fordonsbranschen i Sverige

Mobility Sweden är branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. 

  • Fordonsindustrin och fordonsbranschen är en av Sveriges viktigaste näringar och utgör en betydelsefull del av Sveriges näringsliv och den påverkar starkt landets ekonomiska utveckling.

  • Fordonsindustrin inklusive leverantörer sysselsätter cirka 166 000 personer i Sverige. Bilhandel och bilverkstäder sysselsätter över 40 000 personer. De svenska fordonstillverkarna sysselsätter 201 000 personer globalt, varav 74 000 i Sverige och har en global omsättning på 974 miljarder kronor.

  • Fordonsindustrin är Sveriges viktigaste exportnäring med ett exportvärde på 253 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 13 procent av den totala svenska varuexporten. 

  • Fordonsindustrin svarar för nära 11 procent av de totala industriinvesteringarna i maskiner och anläggningar och är en av våra mest FoU-intensiva näringar.

Följ Mobility Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mobility Sweden

Ökning av lätta fordon till följd av förbättrad leveransförmåga1.11.2023 08:57:22 CET | Pressmeddelande

Antalet nyregistrerade personbilar och lätta lastbilar ökade i oktober med 12 respektive 63 procent jämfört med samma månad i fjol. Det ger en total uppgång på 3,5 procent hittills i år för personbilarna och 29 procent för lätta lastbilar, jämfört med de tio första månaderna 2023. Ökningen är en följd av förbättrad leveransförmåga från de historiskt stora orderböckerna som byggdes upp under pandemin.

Stark ökning av lätta fordon i september2.10.2023 09:11:11 CEST | Pressmeddelande

Mobility Swedens registreringstatistik för september visar att nyregistreringarna av personbilar ökade med nära 28 procent och lätta lastbilar med nära 37 procent jämfört med samma månad i fjol. En fortsatt stark leveransförmåga från historiskt stora orderböcker ligger bakom ökningen. Samtidigt har antalet nya ordrar under året nästan halverats vilket kommer att leda till lägre registreringssiffror framöver. Tunga lastbilar har ökat med 42 procent under året, men med en dipp under september.

Stark leveranskapacitet från stora orderböcker gav höga nyregistreringsvolymer i augusti1.9.2023 09:00:52 CEST | Pressmeddelande

Mobility Swedens nyregistreringsstatistik för augusti visar att antalet nya personbilar ökade med 16 procent jämfört med samma månad förra året. Ökningen är en följd av de rekordstora orderböcker som byggdes upp under pandemin och som nu levereras ut i allt snabbare takt. Orderingången visar dock att nyförsäljningen av personbilar i år nästan är halverad, vilket kan förklaras av konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen.

Svag personbilsmarknad i juli men lastbilar går starkt1.8.2023 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Personbilsmarknaden fortsätter att utvecklas svagt visar Mobility Swedens registreringsstatistik. Antalet nyregistrerade personbilar minskade med tre procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Årets sju första månader uppvisar en total minskning med 2,5 procent jämfört med 2022. De relativt höga siffrorna, trots lågkonjunkturen, är drivet av kortare leveranstider och stora orderböcker. Nyregistreringarna av både lätta och tunga lastbilar visade på en stark juli månad med 31 respektive 17 procents ökning jämfört med förra året.

Svag personbilsmarknad under första halvåret medan tunga lastbilar växer starkt3.7.2023 08:57:26 CEST | Pressmeddelande

Totalmarknaden för nya personbilar i Sverige uppvisade en svag utveckling under det första halvåret, visar Mobility Swedens halvårsstatistik. 140 663 nya bilar registrerades, vilket var en minskning med drygt två procent jämfört med fjolåret som också var svagt. De låga registreringssiffrorna är till stor del en effekt av det rådande konjunkturläget som påverkar bilmarknaden. Tunga lastbilar över 16 ton visar istället en stark tillväxt hittills i år på drygt 27 procent jämfört med samma period 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum