Budgeten: Stort bakslag för miljöpolitiken
- Detta är ett stort bakslag för klimatpolitiken. Regeringens och Sverigedemokraternas politik bedöms leda till stora utsläppsökningar. En tredjedel av reformutrymmet i budgeten läggs på subventioner till bensin, diesel och bilresor. Och pengar tas från järnväg till väg. Budgeten saknar effektiva åtgärder som ger resultat och som kompenserar för de stora utsläppsökningarna. Det är djupt bekymrande och helt oacceptabelt, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
- Regeringen aviserar mer än en halvering av hela miljöbudgeten under mandatperioden. Redan nu minskas medlen för värdefull natur mycket kraftigt. Det är otroligt allvarligt och är en politik som inte tar ansvar för att hantera naturkrisen. Det finns ett stort behov av att skydda mer skog, hav och natur, både av klimatskäl och för att värna hotade arter, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
- Budgeten innehåller väldigt få satsningar på förnybar energi och visar istället en stor tilltro till kärnkraft. Det sker en viss satsning på energieffektivisering, vilket är absolut nödvändigt i dagens situation, men den är otillräcklig. Regeländringar för vindkraft riskerar att bromsa utbyggnaden, vilket kan skapa problem med elförsörjningen när industrin ställer om, säger Karin Lexén.
- Den här budgeten riskerar att bromsa den elektrifiering av vägtrafiken som behövs. Regeringen menar att elektrifiering är vägen framåt för att nå klimatmålen. Samtidigt skickar den helt motsatta signaler när den sänker skatten på fossila drivmedel, river upp reformen av reseavdraget och tar bort klimatbonusen för att köpa en elbil, säger Karin Lexén.
Hela Naturskyddsföreningens granskning av budgeten kommer att finnas att läsa på naturskyddsforeningen.se.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Välkommet att bottentrålning i marina skyddade områden förbjuds21.1.2025 17:37:07 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens proposition som föreslår lagändringar för att möjliggöra ett förbud mot bottentrålning i Sveriges marina skyddade områden. Bottentrålning är en fiskemetod som ödelägger livet på havsbottnen. Genom att förbjuda bottentrålning i skyddade områden får stora arealer med rik biologisk mångfald ett mycket starkare skydd.
Skarp kritik mot Miljötillståndsutredningens förslag21.1.2025 15:46:16 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot förslag som Miljötillståndsutredningen lagt fram idag. De föreslagna regeländringarna innebär en genväg förbi miljökrav för företag, risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, och att domstolarnas roll kommer att försvagas.
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum